Může být vrcholový sportovec prezidentem České republiky?

0
2171
Vrcholový sportovec prezidentem
Sportovní a politická kariéra

Kandidáti na prezidenta do voleb 2018 již potvrzují své kandidatury a shromažďují podpisy. Mezi oznámenými kandidáty není žádný bývalý ani současný vrcholový sportovec. Je tedy reálně možné, aby se prezidentem České republiky stal vrcholový sportovec a kdo by na to měl? Může být tedy vrcholový sportovec prezidentem?

Pokud se podíváme do zahraničí, tak v Maďarsku můžeme vidět bývalého olympijského vítěze Pála Schmitta. Ten je úspěšným politikem, poslancem a také bývalým prezidentem Maďarska. Jeho politická kariéra však skončila neslavně, když byl nejdříve obviněn z plagiátorství své disertační práce a následně musel v roce 2012 rezignovat na pozici prezidenta. Vrcholový kulturista a herec Arnold Schwarzenegger také dokázal svou popularitu přetavit v politický úspěch a stal se guvernérem ve státě Kalifornie.

Měl by v České republice nějaký sportovec šanci stát se prezidentem? Se sportem a sportovním úspěchem je neodmyslitelně spojena popularita u obyvatel, jejichž hlasy jsou vždy potřeba ke zvolení. Zde mají tedy sportovci plusové body. Prostě se nemusejí tolik veřejnosti představovat. Naopak části veřejnosti se nemusejí na politické funkce zdát kompetentní, protože místo vzdělání a průpravy k politické funkci se honili za míčem nebo pukem. Poslední roky u nás ukazují, že sportovní popularita láká a tak ji také využil například Jiří Šlégr, Josef Váňa nebo Lukáš Konečný. Tito sportovci nejspíše nepřichází s velkou kompetencí nebo úžasným vzděláním, ale mohou do politiky přenést principy fair play.

Jaromír Jágr nebo Petr Čech – vrcholový sportovec prezidentem

Prezident je funkce vysoká a ostře sledovaná, proto jsou na kandidáty kladeny vysoké nároky. Jaromír Jágr by jistě svojí popularitou dokázal zmobilizovat voliče a připsat si v prvním kole přímých prezidentských voleb dvouciferné číslo, ale byl by schopen následně kvalitně vykonávat úřad prezidenta? Ve hře prezident 21 si to myslí 3 500 lidí a je jediným vrcholovým sportovcem na vyšším umístění. Pokud se podíváme do sportovcova životopisu nebo například na jeho působení v politických kampaních, tak můžeme vidět jistou naivitu a snadnější manipulovatelnost. Jen čas ukáže, jestli bude mít Jaromír Jágr chuť vstoupit do politiky a na jaké úrovni.

Další možnou personou by mohl být do budoucnosti ještě stále mladý Petr Čech. Jeho vyjadřovací schopnosti, pokora, úspěšná sportovní kariéra, oblíbenost a čestnost by ho ve spojení s kvalitní kampaní mohli dostat jistě také daleko. Sportovci se hodí spíše do Senátu nebo Poslanecké sněmovny než do úřadu prezidenta. Jejich popularita se lépe zúročí v týmu, kde na ně nejsou kladeny tak vysoké osobní požadavky. Sportovci po boku například lékařů vzbuzují důvěru a lákají voliče.

Předchozí článekProfil kandidáta na prezidenta: Otto Chaloupka
Další článekPreference červenec 2017 – většinová jednobarevná vláda ANO 2011?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here