Zdeněk Hess kandidát do Senátu na Rokycansku za Piráty

1
2554
Kandidát na senátora Zdeněk Hess
Pirátský kandidát do senátních voleb 2018 na Rokycansku.

Jako druhý se představí kandidát do Senátu na Rokycansku Zdeněk Hess za Pirátskou stranu. Po Davidovi Redlovi za SPD přichází druhý kandidát do Senátu z lékařského prostředí.

Jmenuji se Zdeněk Hess, je mi 45 let a pracuji jako lékař.

Studoval jsem Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni a po jejím dokončení jsem se stal doktorem medicíny. Poté jsem nastoupil na doktorandské studium, které jsme zdárně zakončil obhájením disertační práce a získal titul „doktor věd“. Publikoval jsem v řadě odborných časopisů včetně mezinárodních a přednášel na mnoha odborných kongresech.

Tento rok jsem s kolegy vydal knihu „Akutní stavy ve vnitřním lékařství“. V poslední době publikuji i články věnované zdravotnictví jako takovému. Po odchodu z Fakultní nemocnice v Plzni jsem pracoval v Německu, kde jsme se seznámil s německým systém zdravotnictví, který mne stále v mnohém inspiruje.

Začátkem tohoto roku jsem se stal předsedou Zdravotního výboru města Mariánské Lázně. Jsem ženatý, mám syna.

Témata a program Zdeňka Hesse do Senátu České republiky

Do Senátu kandiduji po mnoha konzultacích s kolegy, zejména lékaři a záchranáři. Tito kolegové, kteří mne v kandidatuře morálně podporují, tvoří můj konzultační tým.

Na Rokycansku jsem vyrůstal a později jsem se tam vrátil jako lékař Záchranné služby na výjezdovém stanovišti Rokycany, kde jsme působil rok a půl na poloviční úvazek. A to i přesto, že jsem byl na celý úvazek zaměstnán jako lékař jinde. Znovu jsme se tak seznámil s potřebami regionu a jeho lidí.

V poslední době se objevilo mnoho „odborníků na zdravotnictví“. Skutečný stav zdravotnictví dle mého názoru poznají hlavně lékař, sestra a nebo záchranář o nočních službách, když řeší problém s neochotou převzetí pacienta tam či jinde, bojují s nedostatkem lůžek a personálu.

Proto chci bojovat o zachování regionálních nemocnice, jako je třeba ta Rokycanská, nebo léčebna v Janově a jejich užší spolupráci s ostatními zdravotnickými zařízeními.

„Chci zachránit regionální nemocnice.“

Když jsem s kolegy marně usiloval o zachování jiné nemocnice, sloužil jsem až 14 služeb za měsíc. Už mi není třicet let, abych dokázal 14 nocí v měsíci nespat a tak chci tento boj přesunout do Senátu.

Dalším tématem, kterému se věnuji je Životní prostředí. Kromě problematiky sucha se zajímám o zamoření mikroplasty, radiační pozadí a světelné znečištění krajiny. To jsou problémy, ke kterým existují řešení. Teď je třeba hlavně projevit vůli.

Co můžete občanům ČR nabídnou jako senátor?

Třeba to, že si budu vědět rady v horších dobách a případně v krizích. Kolegové mi radí, abych o negativních věcech, rizicích a nebezpečích před volbami raději nemluvil, ale já jsem na to jako lékař zvyklý. Vím, že by vyznělo daleko lépe, kdybych mluvil o tom, jak všechno bude nádherné a pozitivní, ale já zatím mluvím o tom, že jsou zde rizika a nebezpečí, na které je možné se připravit a kterých se vyvarovat.

Dále také to, že si do Senátu nejdu vydělat peníze. Jsem jako lékař schopný se slušně uživit a práce mám všude nad hlavu. Kandiduji, protože mám odvahu něco změnit.

Proč zrovna kandidatura do Senátu za Piráty

Domnívám se, že jsme v současnosti nejdemokratičtější stranou. Všechno se v naší straně diskutuje na Pirátském fóru, které je volně přístupné. Každý se může zaregistrovat a podílet se s námi na společné práci. Byl jsem u začátků této strany v České republice. Od té doby se tam sešlo hodně lidsky slušných lidí, kteří neprahnou po moci, ale po tom, aby ta země fungovala. A proč se tedy jmenujeme Piráti – no s takovýmto přístupem jsme v české politice takovými Piráty.

Jak probíhá kampaň?

Moje kampaň je věcná. Umím to a to, jsem schopen udělat/vymyslet to a to. Nechodím po kraji cedulí „volte mě“. Myslím, že ten, kdo pochopí, o čem mluvím, mne zvolí. Něco je na internetu a sociálních sítích, aby si mohli voliči udělat o mě představu. Nechci ale psát a mluvit zbytečně, protože slova pak ztrácejí hodnotu.

Jaký mám vztah k obvodu?

Hodně citový, Rokycansko mám proježděné na kole už z dob dětství. V Mešně u Rokycan stavím dům pro svoje stárnoucí rodiče i pro moji rodinu. Krajina dětství je něco magického, co stále nosíte v sobě. Pokud bych byl zvolen, moje práce pro tento kraj bude hodně osobní a aktivní. Jako když bojujete o pacienta. Je třeba k tomu něco dodávat?

Jaký máte rozpočet na kampaň?

Zatím 10 000 Kč. Ale v minulosti Piráti předběhli se skromným rozpočtem řadu stran, které utratily v kampani stamilióny. No, je to asi málo, ale vůbec mi to není líto, myslím, že je mnoho věcí, za které se dají peníze utratit účelněji.

Znáte Vaše protikandidáty?

Moc ne. Ale co jsem pochopil z médií, tak tvoříme hodně různorodou skupinu. A tak si bude moci volič vybrat podle svého. O tom jsou volby. Tak to má být.

Předchozí článekDavid Redl, medailonek kandidáta na senátora v Rokycanech
Další článekRichard Zemánek (KDU-ČSL), kandidát do Senátu za Břeclav

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here