Jan Vondrouš na Litoměřicku cílí v senátní kampani na nevoliče a voliče levice

0
2828
Jan Vondrouš hnutí ne-volit
Jan Vondrouš kandiduje do senátních voleb na Litoměřicku

Jan Vondrouš je kandidátem do senátních voleb na Litoměřicku, kde chce v barvách hnutí Ne-volim.cz oslovit levicové levicové voliče. Vondrouš nevěří na milionové senátní kampaně ani průzkumy volebních preferenci. Uspěje?

V současné době působím jako lektor cizích jazyků a zároveň podnikám v dovozu a vývozu zboží mezi českou republikou a SRN, kde také působím a mimo jiné jsem zakládajícím členem Klubu Česko – Saských podnikatelů při obchodní komoře, který jsme založili.

V předchozích letech jsem ale spíše pracoval v administrativě, nejprve jako asistent poslance Evropského parlamentu Josefa Zieleniece v Bruselu a poté jako tajemník náměstka ministra na Ministerstvu dopravy. Samotná doprava je také můj velký koníček.

Program a motivace Jana Vondrouše kandidovat do Senátu

Rozhodnutí kandidovat do Senátu padlo poměrně nedávno. V rámci petice za obnovu železniční tratě 097 Lovosice – Teplice jsme oslovili všechny poslance PČR za Ústecký kraj. Bohužel nám po měsíci neodpověděl nikdo a po dalších urgencích dva, z toho jeden přes Facebook odmítavým postojem s tím, že raději všem, kteří by měli zájem po té trati jezdit, nakoupí nová osobní auta. Proto padlo ono rozhodnutí kandidovat – změnit toto politické prostředí a zároveň ukázat na regionální témata, která společnost v rámci Litoměřicka pálí.

Prvním bodem programu je tedy snaha o obnovu železnic, které na Litoměřicku byly a které měly své opodstatnění. Pro budoucnost (z hlediska turistiky, ale také např. z hlediska rozvoje pracovní zaměstnanosti) zcela určitě své uplatnění najdou také.

Obnovení tratě 097 by mělo také své opodstatnění v případě kompletní revitalizace v tom, že by zde mohla být přesunuta nákladní doprava směřující z uhelných pánví přes Ústí a podél Labe, kde je kapacita velmi vytížená. Vymazal by se tím jeden z argumentů obhájců megalomanského nápadu splavnit Labe, k čemuž v současné době nemáme ani dostatek vody, ani ty potřebné miliardy…

Druhým bodem programu je uchování nemocnic v Roudnici nad Labem a Litoměřicích v regionálních rukou. Ať již soukromých nebo pod správou měst či Krajské zdravotní. Zcela určitě ale nelze hazardovat se zdravím spoluobčanů tím, že část politické odpovědnosti přenecháme nějaké nadnárodní společnosti.

Vzpomeňme se například jak to dopadlo s vodohospodářstvím – tím že o údržbu se starají v mnoha obcích a městech také nadnárodní společnosti. A jak nám rapidně zdražilo vodné a stočné. Vzpomeňme na byty pana Bakaly, sliby o tom kam přejdou. Je bláhové si myslet, že tyto velké společnosti mají zájem na nás lidech, těm jde jen o zisk a se zdravím kšeftovat nelze. Stačí se podívat jak dopadla nemocnice v Sušici.

Třetím bodem a to celostátním je narovnání senátních obvodů, které se nyní  tváří spravedlivě (protože jsou tvořeny celky o 100 tisících obyvatelích) ale naprosto nerespektují uzemní uspořádání. Já jsem například hovořil s voliči z města Slaný a Zlonice a oni prostě nechápou proč by měli nyní volit někoho z Litoměřic, když takový člověk se tam pak u nich na Slánsku za celých šest let neukáže.

Takových nespravedlivých míst je víc a dělá to  Senát nedůvěryhodným. Je to také jedna z příčin katastrofálně malé účasti na těchto volbách. Chtěl bych proto aby Slánsko patřilo ke Kladnu tak jak má a k Litoměřicku zase naopak Velemín, který je nyní naprosto nesmyslně oddělený.

Pane Vondrouši co můžete občanům ČR nabídnout jako senátor za Litoměřicko a jaké jsou Vaše zkušenosti?

Působil jsem jak v politické administrativě tak od roku 2009 v rámci příhraniční spolupráce, tedy v soukromém sektoru. Mám tedy zkušenosti nejen z hlediska tvorby zákonů ale také s reálnými potřebami v rámci daného regionu i celostátními problémy které vnímám.

Co bych ale chtěl je – přenášet – ony regionální problémy na celostátní úroveň. Například problém malých nemocnic není problémem Roudnice či Litoměřic, ale je to o celkové koncepci zdravotnictví, která tu neexistuje. Tato republika chrlí na 10 školách 300 politologů ročně a nám chybí zubaři a lékaři, zdravotní sestry, tesaři. Všichni o tom mluví ale iniciativa žádná. A to je třeba začít měnit a začít se ptát co s tím.

Proč zrovna kandidatura do Senátu za hnutí Ne-volim.cz?

To je správná otázka. Víte politici se zaštiťují a cílí na voliče tj. na ty, kteří k volbám chodí. Někdy to je 60, nekdy 40 procent, ale nikdo nebere v potaz společnost jako takovou. Není to jenom o tom oslovovat osoby, které k volbám chodí, ale také se ptát, proč půlka národa k těm volbám přijít nechce a jaké k tomu má důvody. To ale politiky nezajímá, protože to není jejich cílová skupina.

Jak probíhá senátní kampaň v obvodu Litoměřice a co plánujete? 

Sázíme na hodně kontaktní kampaň, takže jsem prakticky denně se svým týmem někde mezi lidmi. Zajímám se o jejich názory, postřehy a zároveň jim předávám ty své. Samozřejmě probíhá i komunikace prostřednictvím sociálních sítí a klasickou formou tištěné reklamy.

Jaký máte vztah k obvodu?

Bydlím v Bohušovicích nad Ohří. Učím na Lovosicku a poměrně hodně se účastním společenského a kulturního života zde.

Jaký máte rozpočet na senátní kampaň 2018 pane Vondrouši?

Já myslím, že doby kampaní s mnoha miliony a mnoha billboardy jsou pryč. Máme transparentní účet a rozpočet se bude pohybovat v desítkách tisíc. V rámci té kontaktní kampaně toho člověk mnoho nepotřebuje, jen se umět přemístit a komunikovat s lidmi…

Znáte Vaše protikandidáty na Litoměřicku?

Některé ano, sešel jsme se s nimi i osobně a u některých si vážím jejich práce. Ať je to např. pan starosta Litoměřic za ODS Chlupáč, se kterým jsem spíše v názorovém sporu právě na nemocnici jehož snahou je ji dát do pronájmu, s Liborem Uhlíkem, či Josefem Šenfeldem u něhož si vážím jeho zkušeností v zemědělství.

Kdo si myslíte, že se dostane do druhého kola?

Litoměřice jsou okres spíše levicový a tak si myslím, že to středo-pravé a pravé křídlo v zastoupení Josef Dobeš, Ondřej Štěrba, Ladislav Chlupáč a Libor Uhlík se vystřílí. Nato sázím i já a díky sociální demokracii, která nekandiduje mám zájem se v druhém kole popasovat s Josefem Šenfeldem.

Předchozí článekVolební průzkum a volební preference v komunálních volbách v Praze září a říjen 2018
Další článekLucie Groene vstupuje do senátních voleb na Rokycansku s heslem „Spokojený život v bezpečné zemi“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here