Volební průzkum a volební preference v komunálních volbách v Praze září a říjen 2018

0
5574
Preference Praha 2018
Červenec průzkum Praha

Volební preference září 2018 zde.

Volební průzkumy a výzkumy volebních preferencí jsou na komunální úrovni i před komunálními volbami velmi málo realizované. Pro září a říjen 2018 vyšli dva průzkumy. Sanep zveřejnil starší měření volebních preferencí a Kantar TNS naopak ukázal volební potenciál jednotlivých subjektů před komunálními volbami v Praze.

Sanep se o určité nastínění ve volebním průzkumu pokusil. Zdaleka nejvíce sledované jsou volební preference v Praze, avšak mají tyto preference na konci srpna a začátkem září 2018 nějakou relevanci?

Volební průzkum před komunálními volbami v Praze

Volební preference podle Sanepu stále nahrávají Pirátům, kteří jsou v Praze nejsilnější. Hned druhá je tradičně silná ODS a na třetím místě je ANO 2011, které jinak v ostatních krajským městech volebním průzkumům vévodí.

TOP 09 a STAN za touto trojicí již výrazněji zaostávají. SPD nemá v Praze vybudovanou silnou pozici a bude spíše sklízet úspěch v menších městech a vesnicích. Opravdu velké zklamání museli zažít však příznivci „levice“. KSČM ale především ČSSD má na své poměry velice nízký odhad volebního výsledku.

Černým koněm může být Praha sobě, která sice v předvolebním průzkumu obsadila pouze 3 %, avšak průběh kampaně a mobilizace voličů nahrává spíše vyšším odhadům.

Volební potenciál politických stran v Praze

Podle volebního průzkumu Kantar TNS mají shodný nejvyšší volební potenciál Piráti a ODS na 33 %. S již značným odstupem na 25 % jsou Spojené síly pro Prahu, což je uskupení ve složení TOP 09, STAN, KDU-ČSL, LES a Demokraté. Spojené síly pro Prahu jsou až třetí stranou, avšak v outdoorové kampani mají v Praze nejvíce ploch.

volební potenciál politických stran v Praze
Volební potenciál politických stran v Praze.

Až na čtvrtém místě je hnutí ANO, které jinak volebním preferencím vévodí v celorepublikových průzkumech i v ostatních velkých městech České republiky. Dobrého výsledku dosáhla Praha sobě s 15,5 % volebního potenciálu.

Starostové pro Prahu mají 12,5 % a Zelení 11,5 %. Velmi malý volební potenciál má ČSSD i SPD s 9,5 % respektive 8,5 %. Posledními měřenými subjekty jsou Nezávislí a KSČM.

Jak předvolební kampaně ovlivní volební preference stran v komunálních volbách v Praze?

Kampaň ODS nepřichází s ničím inovativním a v podstatě jede v zaběhnutých kolejích. V posledních dnech navíc vystupují do popředí určité kauzy, které ukazují ODS jako nejednotný celek. Příkladem může být podpora kandidáta SPD Václavem Klausem mladším a další.

Piráti oproti tomu nabízejí svěží vánek v podobě kandidáta na primátora Prahy Zdeňka Hřiba. Piráti přicházejí také s programovými řešeními a trefným heslem „NA PRAHU ZMĚNY“. Nemají za sebou skandály jako hlavní konkurenti ANO a ODS.

ANO 2011 na poslední chvíli vyměnilo lídra pro Prahu a tím se stal milionář Petr Stuchlík. Senzační výměna za Patrika Nachera byla ještě vyšperkována veřejným oznámením Stuchlíka o své homosexualitě. Podobný tah se minulých volbách ukázal v podání Matěje Stropnického a Zelených jako nešťastný.

milionář Petr Stuchlík ANO 2011
Petr Stuchlík, ředitel Fincentra

Podtrženo a sečteno se zdají šance Pirátů na ovládnutí Prahy nejreálnější i vzhledem k výše zmíněným faktům. Překvapením voleb může být také již zmíněné hnutí Praha sobě Jana Čižinského, které si jistě sáhne na víc než jen tři procenta přisuzovaná průzkumem.

TOP 09 ve spojení se STANem by měla být první obětí Prahy sobě. Respektive dosavadní voliči TOP 09 nejvíce odpovídají profilu voličů, ne které Jan Čižinský se svým hnutím cílí.

Předchozí článekJiří Kozák v rozhovoru o kandidatuře do senátních voleb za ODS
Další článekJan Vondrouš na Litoměřicku cílí v senátní kampani na nevoliče a voliče levice

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here