Jiří Kozák v rozhovoru o kandidatuře do senátních voleb za ODS

1
4129
Jiří Kozák ODS kandidát do senátu Benešov
Kandidát za ODS Jiří Kozák

Jmenuji se Jiří Kozák a jsem kandidátem do Senátu v obvodě Benešov, Praha-východ a západ, kde s manželkou Ivetou a dětmi Jiříkem a Beatkou žijeme. Už devět let vedu vzdělávací organizaci CEVRO, zaměřuji se na programy výuky principů demokracie a fungování politiky u nás a také na podporu demokracie ve světě.

Učím také na vysoké škole, což je velmi obohacující zkušenost. Například v jednom z posledních kurzů jsem měl studenty z 11 různých států a diskuse byly velmi zajímavé. Bohatou zkušenost mám i s prací Senátu, neboť jsem dvanáct let spolupracoval se senátorem Luďkem Sefzigem.

Obsah článku

S jakými tématy a programem vstupuje Jiří Kozák do senátních voleb?

Má práce v Senátu se bude odvíjet od zkušeností, které jsem s fungováním politiky za léta získal. Byť kandiduji poprvé, měl jsem možnost poznat, že hlavním předpokladem úspěchu je stoprocentní nasazení. Často se říká, že Senát nemá žádné pravomoci. To je do jisté míry pravda, ale aktivní senátor může pomoci řešit lokální témata, problémy občanů svého obvodu, pokud si na ně udělá čas.

Při plném nasazení je pak šance řešit vlastní program, se kterým každý do voleb jde. U mě jsou to obrana svobody, kde má Senát zásadní roli. Pak je to inventura zákonů, tedy aktivní vyhledávání nepotřebných paragrafů. To měl Senát v plánu při svém založení, ale nějak se ta ambice nenaplnila. Já vím, jak jí oživit. No a za třetí je to pomoc obcím a lidem v senátním obvodu. Prahu-východ, západ i Benešovsko trápí podobná témata přípražského regionu – doprava, školy, školky, nově i zásobování vodou.

Velmi čerstvou zkušenost mám s tématem, které je pro můj senátní obvod specifické – uplatnění maminek na mateřské dovolené. Má žena se na jaře měla vrátit zpět do práce a zaměstnavatel se k ní nezachoval vůbec dobře. To je bohužel osud mnoha maminek na Praze-východ, západ i Benešovsku. Takže toto téma je vysoko na mém seznamu plánů. Některá témata pomohu řešit, někde budu moderovat diskusi, jinde zase pomohu se zviditelněním problému. A budu to dělat na plno.

Co můžete občanům ČR nabídnout jako senátor a jaké jsou Vaše zkušenosti?

Už jsem hovořil o plném nasazení. Nebudu sedět na několika židlích, chci se plně věnovat práci senátora. Jen tak mohu jezdit pravidelně za občany a starosty obcí a spolu s mini řešit témata, která nás trápí. Z dlouholeté spolupráce se senátorem Sefzigem vím, že aktivní senátor může udělat hodně, často jsem se na řešeních různých věcí v jeho kanceláři podílel.

A ještě k té obraně demokracie. Mám za sebou organizaci nespočet projektů politického vzdělávání a podpory demokracie. Vím, jak politika vypadá v různých koutech světa. Přednášel jsem v mnoha zemích na téma politického vzdělávání, budování politických stran a systémů. Stále častěji se mě ve světě ptali na stav naší vlastní demokracie. A to byla jedna z věcí, která mě přiměla k tomu, abych se do politiky zapojil aktivně.

Proč zrovna kandidatura za ODS?

Jsem členem ODS dlouhá léta. Byť si tato strana prošla mnoha skandály, dokázala se znovu postavit do čela demokratické pravice. Právě její důraz na svobodu a demokracii je pro mě důležitý. Žádná politická strana není dokonalá. Obzvlášť, když je úspěšná, nabalí se na ní spousta oportunistů. Ale je třeba, aby měla zdravé jádro a to ODS má.

Jak probíhá senátní kampaň a co plánujete?

Během kampaně potkávám spousty zajímavých lidí a dostávám množství podnětů. Přesně tak si politiku představuji, v těsném kontaktu s občany. V britské politice je běžné, že se politik pravidelně stýká s lidmi ve svém obvodu. Dokonce chodí i k nim domů, pokud mu to dovolí. Má tak ideální zpětnou vazbu a šanci pochopit, co si lidé opravdu přejí. Senátor v Česku na tom může být díky způsobu volby a sepětí s obvodem podobně. A tak jsem na tom postavil i svou kampaň.

Zároveň jsem si předsevzal, že se pokusím do politiky vtáhnout více mladých lidí. Prvním krokem bylo sestavení Týmu pro změny v Senátu, kde mám kolem sebe partu mladých, kteří se mnou jezdí a pomáhají. Zároveň se tak i učí. J

Své názory pravidelně prezentuji na sociálních sítích Twitteru, Facebooku a obrazově můžete sledovat kampaň i na Instagramu. Vše podstatné je pak na webu JiriKozakdoSenatu.cz.

Jaký máte vztah k obvodu Benešov, Praha-východ?

S manželkou a dětmi žijeme v Říčanech. Jiřík je od září prvák, Beatka začíná chodit do školky. Záleží mi tedy na tom, jak se region bude rozvíjet. Jezdím po obvodu za svými přáteli a vnímám, jak příjemné je to místo pro život. A chci, aby to tak zůstalo.

Jaký máte rozpočet pro senátní kampaň?

Kvůli přísným pravidlům financování je to těžké říci. Stále se mi hlásí lidé, kteří chtějí pomoci s kampaní v nefinanční rovině. A i jejich aktivity musím do rozpočtu zahrnout. Ale rozhodně to bude hluboko pod zákonem daným limitem.

Znáte Vaše protikandidáty v obvodu Benešov, Praha-východ?

Ještě jsem všechny nepotkal osobně.  Věřím, že bude šance se potkat u nějaké diskuse a nabídnout voličům srovnání našich názorů a priorit.

Rozhovor s Alešem Hemerem, dalším kandidátem do Senátu ve volebním obvodu Benešov, Praha-východ.

Předchozí článekRozhovor s bývalým ministrem financí a ředitelem Microsoftu pro ČR a SR Ivanem Pilným
Další článekVolební průzkum a volební preference v komunálních volbách v Praze září a říjen 2018

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here