Rozhovor: Málem porazil Zemana, nyní Jiří Drahoš míří do Senátu na Praze 4

1
1921
Jiří Drahoš rozhovor
Rozhovor s Jiřím Drahošem

Jiří Drahoš se probojoval v letošních lednových prezidentských volbách až do finále. Dlouhou dobu byl favorizován, avšak nakonec ho dokázal matador české politiky Miloš Zeman porazit.

Jiří Drahoš si ovšem vybudoval početnou základnu fanoušků a mediální kapitál. Nyní je jedním z nejznámějších kandidátů do Senátu, jemuž se zároveň přisuzuje nejednoduší cesta k mandátu. Jak to vidí sám kandidát Jiří Drahoš?

Jiří Drahoš se stává favoritem prezidentských voleb

Jaký má Jiří Drahoš program a témata pro senátní volby na Praze 4?

V Senátu chci spojovat lidi, kterým záleží na svobodné a demokratické České republice. Na zemi, která ctí ústavu, prozápadní orientaci země a občanská práva každého jednotlivce. Z témat bych se rád zabýval celoživotním vzděláváním a modernizaci školství.

Co můžete občanům ČR nabídnout jako senátor a jaké jsou Vaše zkušenosti?

Mám za sebou kariéru vědce i manažera na špičkové úrovni. Mezi moje hlavní vlastnosti patří schopnost uvažovat logicky, dívat se pod povrch a jít k jádru věci. Jsem zvyklý pracovat s fakty a hledat optimální řešení, nejen vždy prosazovat to svoje.

Jak jste dospěl k propojení rovnou čtyř politických stran?

Mým programem je spojovat lidi i politiky, kterým leží na srdci obrana naši demokratických hodnot. Jsem proto velmi rád, že tyto čtyři politické strany byly schopné ustoupit ze svých partikulárních zájmů ve prospěch společné věci. Dobré věci prosadíme pouze společně!

Jak probíhá senátní kampaň a co plánujete?

Politik se má potkávat se svými voliči. Proto jsme na Praze 4 spustili intenzivní kontaktní kampaň. Bavím se každý den s lidmi o tom, že Praha nemá vizi kudy dál, a jak tuto vizi dát společně dohromady. Těší mě, že ohlasy jsou zatím velmi pozitivní.

V tajných volbách není nic předem jasné.

Jaký máte vztah k Praze 4 a celému volebnímu obvodu?

Před 51 lety, v září 1967, jsem přijel jako student do Prahy a strávil svoji první pražskou noc na vysokoškolských kolejích v Podolí. V Praze jsem od té doby žil, pracoval, našel si zde manželku a vychoval s ní dvě dcery. Na různých místech čtyřky jsem bydlel skoro třicet let a moje mladší dcera zde žije dosud. Znám tuto část Prahy, mám k ní osobní vztah, rozumím jejím problémům a mám ji rád.

Jaký máte rozpočet na senátní kampaň?

Rozpočet mé kampaně se pohybuje kolem částky jednoho milionu korun.

Znáte vaše protikandidáty?

Některé znám osobně, jiné jen z doslechu. V kampani se ale soustředím na diskuzi s obyvateli Prahy 4 a na to, s čím jim jako senátor mohu pomoci.

U Fortuny je kurz na Vaše vítězství 1,13. Cítíte se jako jasný favorit?

Sázkové kurzy nesleduji. Jde pouze o číslo. Důležité je, aby lidé přišli k volbám. Budu se je snažit přesvědčit, aby mi v nich dali svoji důvěru. V tajných volbách není nic předem jasné.

Předchozí článekNegativní kampaně před komunálními a senátními volbami 2018 vol. 1
Další článekSimona Horáková je kandidátkou za hnutí ANO na Opavsku, voliče se snaží oslovit inovativním volebním spotem

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here