Potřebujeme lékaře v Senátu a komunální politice nebo spíše v nemocnicích?

0
3414
Lékaři v komunálu a v Senátu
Lékaři v politice

Blíží se senátní a komunální volby, do kterých vtrhnou opět desítky a stovky lékařů, kteří se budou ucházet o mandáty v Senátu a zastupitelstvech obcí.

Česká republika tomuto fenoménu čelí již od roku 1989. Do politiky proniká velké množství doktorů (lékařů), kteří vytvářejí tomuto odvětví silné zastoupení i lobby v obou komorách Parlamentu České republiky.

Obsah článku

Jaký je význam lékařů v politice?

Každá významná profese by měla být v politice reprezentována, protože pluralita názorů je důležitá. Lékaři jsou však dlouhodobě nad reprezentováni. Lidi jednoduše lékaře rádi volí.

Kořeny tohoto chování voličů hledejme v samotné profesi lékaře, která je vysoce respektována. Navíc lékaři přichází na rozdíl od ekonomů či manažerů více do kontaktu s širším spektrem voličů.

„Lékaři se ve společnosti těší už léta bezprecedentní důvěře, a to se musí projevit i ve volbách.“  politolog Ladislav cabada

Společenský kapitál získaný svojí profesí lékařům dává nespornou výhodu ve volebních kláních. Volba lékaře je ze své podstaty spíše iracionální. Mají úctyhodné postavení, starají se o lidi, vyznají se v lidském těle, tak se budou i nejlépe starat o věci veřejné.

V Senátu chybí ekonomové a právníci, naopak lékařů je mnoho

Do Senátu každé dva roky kandidují zástupy lékařů, kteří se ucházejí o mandát Senátora a často jsou úspěšní. Studium lékařů je patří k jedněm z nejnáročnějších pro uchazeče, avšak také finančně pro stát. Vychovat lékaře stojí obrovské finanční prostředky.

„Lékař ví jak pracuje tělo, ekonom ví jak pracuje ekonomika státu.“

To je důvod proč se bojuje proti odchodu lékařů do zahraničí, ale také do jiných profesí. Velmi oblíbeným cílem lékařů je také politika.

Podle odborníků by v Senátu lékař neměl chybět, ale mnohem potřebnější jsou ekonomové či právníci, kteří lépe rozumí celkové problematice správy státu.

„Tím že nevolíte lékaře do Senátu vytváříte dvojí službu své zemi. Jednak podporujete harmoničtější a různorodější prostředí v Senátu a za druhé se podílíte na udržení tak moc potřebných lékařů ve zdravotnictví tedy u jejich profese.“ Lékař z Nemocnice na Bulovce

Výborný doktor se nerovná dobrému politikovi, poslanci, starostovi či senátorovi.

V posledních letech je dokonce prosazován názor, že i ministr zdravotnictví by neměl být lékař. V první řadě by to měl být manažer. Proč? No aby se dokázal na celou problematiku podívat shora a racionálně rozhodovat.

Komunální politika a lékaři

Jak bylo již řečeno, tak v komunální politice mají lékaři neuvěřitelnou výhodu již při vstupu. Často se tak stává, že v malých městech jsou v zastupitelstvu 3-4 lékaři tedy všichni lékaři z města.

Dle názoru odborníků je v ČR důvěra k doktorům až bezmezná směrem k věcem veřejným. Češi dokonce věří více lékařům ve správě věcí veřejných než v jejich lékařské praxi.

Shrnutí

Výstupů a poznatků z této problematiky je několik:

  • lékaři jsou odborníky, odborníky na zdraví lidského těla, takže správa věcí veřejných je poměrně daleko jejich profesního zájmu
  • lékařů je nedostatek a měli by se věnovat své profesi
  • lékaři mají emocionální důvěru lidí pramenící z jejich profese
Předchozí článekNejaktivnější senátor v boji s korupcí, Libor Michálek
Další článekLukáš Wagenknecht: Chci transparentní a otevřený stát

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here