Nejaktivnější senátor v boji s korupcí, Libor Michálek

0
2685
Libor Michálek senátor
Senátor na Praze 2 a 3

Libor Michálek se stal veřejně známou osobností v roce 2010, když oznámil korupci na Státním fondu životního prostředí. V roce 2012 se stal prvním senátorem zvolený za Piráty. Profesně je Libor Michálek matematik a ekonom, 12 let chránil spotřebitele na finančním trhu. Několikrát byl za svůj nekompromisní boj proti zlodějnám odvolán z funkce.

Jaký má Libor Michálek program a témata pro senátní volby?

Miliardy korun odtékají ze státního rozpočtu díky neodpovědnosti, neprofesionalitě, korupci nebo děravým zákonům. Snažím se prostor pro zlodějiny omezit, aby byl dostatek peněz na školství, zdravotnictví nebo sociální péči. V Senátu podporuji a připravuji zákony, které prostor pro korupci omezují a které pomáhají chránit spotřebitele.

Snažím se ukazovat, že politika se dá dělat čistě, bez kompromisů se svědomím. Jsem přesvědčen, že poctivost, odpovědnost a profesionalita představují klíče k prosperitě a přeji si, aby Česká republika patřila mezi hospodářsky vyspělé země jako za první republiky.

Můj program a mé priority si můžete podrobně prohlédnout na mých webových stránkách.

Ocenění Libora Michálka:

  • Rekonstrukcí státu oceněn jako nejaktivnější senátor v boji proti korupci
  • Jako jediný senátor podpořil 100 % zákonů omezujících prostor pro korupci
  • Nadace Charty 77 udělila Liboru Michálkovi Cenu Františka Kriegla za statečný, systematický a nekompromisní boj proti korupci ve státní správě
  • Za boj proti korupci oceněn Nadačním fondem proti korupci
  • Nejvíce předložených zákonů a třetí nejmenší absence ze všech senátorů

Co můžete občanům ČR nabídnout jako senátor?

Nabízím aktivní a systematickou práci s cílem omezit prostor pro plýtvání a vytvořit podmínky pro prosperitu. Zatím se prosadilo pouze 5 z 9 klíčových protikorupčních zákonů a považuji za svůj úkol maximálně přispět k tomu, aby se pozice České republiky v indexu vnímání korupce zlepšila alespoň na průměrnou úroveň v rámci Evropské unie.

Jsem přesvědčen, že politika nemá být reaktivní (komentování toho, kdo co udělal nebo neudělal), ale má být zaměřená do budoucnosti. Chci otevírat diskuse o prioritách pro naši zemi, o strategiích, jak se naše ekonomika může stát více konkurenceschopnou. Lidé si zaslouží za kvalitní práci lepší ohodnocení, zaslouží si lepší zabezpečení na stáří.

Ve své knize „Nová šance pro druhé století naší republiky“ představuji vizi prosperující společnosti, kde soukromý i veřejný sektor mezi sebou neválčí, ale spolupracuje.

Libor Michálek kampaň
Libor Michálek při setkání s voliči

Proč kandidujete s podporou Pirátů a hnutí VIZE pro Česko?

S Piráty spolupracuji již 6 let a spolupráce se mi velmi osvědčila. Piráti jsou nejaktivnější politickou stranou v prosazování protikorupčních opatření, v oblasti transparentnosti a digitalizace. Hnutí VIZE pro Česko má politiku postavenou na zásadách, o nichž psal již Komenský v knize „Štěstí národa.“ Jsem rád, že se mi podařilo spojit občany s liberálním přístupem k politice i ty, kteří jsou více pro tradiční hodnoty.

Jak probíhá senátní kampaň a co plánujete?

Rád si povídám s lidmi, takže prioritou je pro mě kontaktní kampaň. Mám asi 20 dobrovolníků, rozdáváme Senátní listy, letáčky, reklamní předměty. Nejvíce „letí“ balónky se sloganem „Odvaha žít pravdu.“ Ten slogan vlastně vystihuje můj přístup k životu. Jsem přesvědčen, že za pravdu se musí bojovat, i když to může mít negativní důsledky.

Jaký máte vztah k obvodu a Praze 2 a 3?

Na Praze 2 se narodil můj táta, můj syn Lukáš a žije zde můj syn David. Jsem přesvědčen, že dědictví, které jsme převzali od našich rodičů, máme svým dětem předávat v lepším stavu, než v jakém jsme je převzali. Tak se o to snažím. Praha 3 resp. Žižkov má pro mě velký význam z hlediska národní identity. Za 2 roky si připomeneme, že i početně malé vojsko může vyhrát nad velkou přesilou, pokud brání svou zemi ze srdce.

Symbolický význam má pro mě i Žižkovský televizní vysílač. Věřím, že má smysl vysílat v politice signál, že s poctivostí se dá dojít daleko, že lze prosadit pozitivní změny. Snažím se povzbuzovat osobnosti, kterým záleží na této zemi, aby do politiky vstupovali. Říká se, že problémem světa není ani tak síla zlých jako slabost dobrých. A tak se snažím vysílat signál, že i ti, kteří ctí odpovědnost a obětavost, mohou být silní, když spojí síly.

Máte ještě nějaké další životní krédo?

V zemi, která není úplně právním státem, je občas zapotřebí pirátských činů, aby se prosadila spravedlnost:-). Minulý rok jsem sám předložil návrh jedné novely, co měla odstranit mezeru v legislativě. Byla to taková „partyzánská“ akce, většinou totiž novely předkládá skupina senátorů. Jen díky této jedné díře unikalo cca 500 miliónů korun ročně. Naše legislativa je místy děravá jako silnice třetí třídy. Ve zmíněném případě se povedlo díru zacelit.

Děkuji za rozhovor.

Předchozí článekPetr Michek jde do senátních voleb v barvách Moravanů
Další článekPotřebujeme lékaře v Senátu a komunální politice nebo spíše v nemocnicích?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here