Lukáš Wagenknecht: Chci transparentní a otevřený stát

1
3529
Lukáš Wagenknecht Piráti
Lukáš Wagenknecht, auditor a kandidát do Senátu

Jmenuji se Lukáš Wagenknecht a již více než 15 let pracuji jako auditor a ekonom. Zkušenosti s auditem mám jak z veřejného sektoru, tak i ze státní správy. Za svou praxi jsem již auditoval více než stovku projektů, největšími kauzami pak byly kauza ROP Severozápad nebo dostavba metra A do Motola.

V obou případech se netransparentně manipulovalo s veřejnými penězi a kauzy doprovázely i další problémy. V roce 2012 jsem s několika přáteli založil spolek Good Governance, kde se snažíme o prosazování zásad dobrého vládnutí. Mimoto podnikám v maloobchodě se spotřební elektronikou a přednáším na dvou vysokých školách.

Komix Lukáše Wagenknechta
V roce 2012 Lukáš Wagenknecht zauditoval Regionální operačního programu Severozápad a odhalil systémové selhání v přidělování dotací za 14 miliard korun. Následné trestní řízení vedlo k obvinění 24 osob včetně politiků a úředníků.

 

Co můžete Lukáš Wagenknecht občanům ČR nabídnout jako senátor a jaké jsou Vaše zkušenosti?

Pokud se to podaří, stanu se nejmladším senátorem v ČR – 40 let, což je hranice pro vstup do Senátu, mi bylo na konci září. Mám bohaté zkušenosti jak z veřejné sféry, tak i ze státní správy. V Senátu budu mít větší prostor pro prosazování priorit, se kterými kandiduji a představuji je voličům během kampaně. Jde zejména o transparentnost a otevřenost státu. V pozici senátora budu pokračovat v tom, co dělám celý život – budu hlídat politiky, což je i mé volební heslo. Jen z pozice senátora to vše budu moci dělat o úroveň výše.

Proč zrovna Pirátská strana?

Kandiduji jako nezávislý kandidát nominovaný Piráty. Hlavním důvodem, proč jsem Pirátskou stranu požádal o podporu, jsou její témata, se kterými se ztotožňuji, a dlouhodobě se jim věnuji. Je to například vymáhání hmotné osobní odpovědnosti politiků a úředníků, konec politických trafik, podpora malých podnikatelů, otevřená veřejná správa apod.

U Pirátů se mi také líbilo to, že kandidáty do voleb vybírali ve stranických primárkách, vše tedy bylo transparentní a spravedlivé.

Navíc Piráti opravdu drží kurz, který si před volbami nastavili, a spolupráce a podpora z jejich strany je výborná.

Lukáš komix korupce
V roce 2013 Lukáš Wagenknecht v Dopravním podniku hlavního města Prahy při auditu dostavby metra A upozornil na podezření na machinace s veřejnými zakázkami v hodnotě 3,5 miliardy korun. Vedení podniku závěry auditu odmítlo. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže po letech zjištění auditu potvrdil.

Jak probíhá senátní kampaň a co plánujete do posledních dní?

Kampaň jsme oficiálně odstartovali 3. září společně s Piráty. Vedu hlavně kontaktní kampaň, takže se každý den pohybuji po volebním obvodě s petičním stánkem a bavím se s voliči. Chodím také na různé akce, které se ve volebním obvodě konají. Myslím si, že je důležité se s voliči setkávat a bavit se s nimi o tom, co se jim v místě jejich bydliště líbí, nebo co je naopak trápí a co je třeba zlepšit. Oni to musejí vědět nejlépe a já jim s řešením problémů rád pomohu.

Mé aktivity, volební videa nebo vyjádření k různým událostem může každý sledovat na mém Facebooku. Také jsem aktivní na Instagramu. Na mém webu www.lukaswagenknecht.cz mohou voliči nejpřehledněji najít můj volební program a novinky. Na webu najdou také emailové adresy, kde mě lze kontaktovat.

Jaký máte vztah k obvodu?

Kandiduji ve volebním obvodě č. 23, který zahrnuje Prahu 8 a 18, dále Čakovice, Čimice, Březiněves, Dolní Chabry a Ďáblice, jedná se tedy o obvod velice rozsáhlý. Na Praze 8, v Karlíně, jsem dlouhá léta pracoval a tuto městskou část jsem si velmi oblíbil. Na celém volebním obvodu mám pak rád jeho rozmanitost. Najdete zde části živější, jako třeba právě Karlín, ale také spoustu klidných zákoutí a zeleně, například v Bohnicích. Každé místo dělají ale hlavně lidé a ti v mém obvodě jsou všichni moc fajn.

Jaký máte rozpočet na kampaň?

Rozpočet na kampaň by v prvním kole neměl přesáhnout jeden milion korun. Veškeré příjmy a výdaje mohou voliči sledovat na mém transparentním účtu. (https://ib.fio.cz/ib/transparent/?a=2101172791)

Znáte Vaše protikandidáty?

V mém volebním obvodě se o Senát uchází nejvíce kandidátů v celé ČR, a to hned 16. Osobně každého z nich neznám, ale samozřejmě jsem si zjistil, o koho jde. Soustředím se ale především na sebe, svoji kampaň a na setkávání s voliči a občany

Předchozí článekPotřebujeme lékaře v Senátu a komunální politice nebo spíše v nemocnicích?
Další článekVolební preference říjen 2018 od CVVM, posilují Piráti i ODS

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here