Volební preference říjen 2018 od CVVM, posilují Piráti i ODS

0
4409
CVVM volební preference říjen 2018
Volební preference říjen 2018 od CVVM

Volební průzkum preferencí od CVVM vydaný na přelomu září a října, který ukazuje formu politických stran v celorepublikovém měřítku má i další rozměr. Volební preference od CVVM mohou napovědět, jak silné budou jednotlivé značky, barvy v nadcházejících komunálních a senátních volbách.


ANO se drží již rok na 30 %

Hnutí ANO má vysokou celorepublikovou podporu, která je utlumená snad jen v několika větších městech a hlavně v Praze. Ve volebním průzkumu od CVVM získalo ANO rovných 30 %. Podpora hnutí ANO v Ústeckém či Moravskoslezském kraji však atakuje hranici 35 %!

V Praze je hnutí ANO zhruba na 13 % a válcují jej rozjetí Piráti i tradiční silná pražská ODS. ANO je jistě značkou za kterou se vyplatí kandidovat do komunálních voleb mnoha méně známým lidem. ANO zkrátka v těchto volbách bude velmi silné a v komunálu s velkou pravděpodobností uspěje (vyjma Prahy).

Vzmáhající se ODS

ODS pod Petrem Fialou mírně roste a tento růst je dlouhodobě vidět i na volebních průzkumech CVVM. Volební preference říjen 2018 od CVVM naměřily ODS rovných 14 %.

Lidé pomalu zapomínají na pražské kmotry v barvách ODS, kteří částečně stranu opustili a částečně se přesunuli do pozadí strany. ODS získává nazpět své renomé a komunální volby ukáží, jak moc silná je tato značka na poli komunální politiky.

Piráti rostou i v průzkumech CVVM

Česká pirátská strana zaznamenává růst volebních preferencí před říjnovými komunálními a senátními volbami. Především ve velkých městech dosahuje volebních preferencí až 20 %. Celorepublikový průměr předvolební průzkum CVVM vidí na 13 %.

Díky silnému vzestupu popularity Pirátů a to především v Praze se tato strana stala terčem negativní kampaně stran, které slábnou. Na negativní kampaň vsadila například pražská ODS se sloganem „Pořádek proti anarchii“, kterým se snaží vyvolat ve voličích strach a nedůvěru k Pirátům. Tradičně silné útoky na Piráty přichází od SPD, která se propadá po vyčerpání témat do značné recese.

Posílení levice

Jisté posílení zaznamenala také levice v čele s ČSSD s 12 % hlasů. KSČM má výsledek 10,5 %. Oběma stranám se nezdařily volby 2017 do Poslanecké sněmovny. ČSSD nyní čekají velice důležité komunální volby, které rozhodnou o dalším osudu strany.

Obhajobu 12 mandátů v Senátu je pro ČSSD sci-fi, takže i obhajoba 6 mandátů v současné formě bude pro stranu pod Janem Hamáčkem úspěchem. Velkým otazníkem je také úspěch početných zástupců ČSSD v komunální politice. Mnozí již tragickou formu ČSSD neunesli a přešli ke „zkvétajícímu“ hnutí ANO.

Propad SPD a ostatních „malých“ stran

Jak bylo již řečeno, tak SPD se pomalu propadá s vyprázdněním témat migrace a přímé demokracie. Tomio Okamura nastavil útočnou rétoriku nejen tradičně proti TOP 09 ale hlavně proti silným politickým subjektům ANO a České pirátské straně.



SPD má volební preference u CVVM na hranici vstupu do PS 5 %. V komunálních ani senátních volbách se nedá očekávat nějaký výrazný úspěch SPD.

TOP 09, KDU-ČSL i STAN se topí pod 5 % hranicí a dlouhodobě se nemohou v číslech nazpět vyšvihnout mezi parlamentní strany. Tyto tři strany se perou o velice podobný elektorát čítající maximálně 16 % a tak by určité propojení značně usnadnilo život všem třem subjektům.

Pokud srovnáme volební preference za září od Medianu a říjnové preference CVVM, tak největší diference nalezneme v posílení Pirátů a oslabení SPD.

Volební preference 2018 říjen – podtrženo a sečteno

  • Volební průzkum CVVM neukázal žádnou dramatickou změnu preferencí
  • ANO stále drží drtivý náskok a udržuje voličskou podporu okolo 30 %
  • Piráti s ODS mírně posílili na úkor TOP 09 a STAN
  • Levice je nad 10 %
  • Voleb by se zúčastnilo 63 % voličů
Předchozí článekLukáš Wagenknecht: Chci transparentní a otevřený stát
Další článekBenjamin Kuras: Drahoš je PR bublina a bojí se mě

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here