Volební programy: Rozhodují se voliči v ČR podle volebních programů?

2
5297
Volební programy politických stran
Program pro volby

Volební program je podstatným komponentem pro strategii politické strany před volbami. Politická strana se snaží ve volebním programu nastínit co, jak a proč bude v případě volebního úspěchu dělat.

Ve volebním programu by se měly střetávat idee s konkrétnějšími vizemi a plány strany pro určité sektory politiky. Každý volič by v ideálním případě měl přečíst všechny volební programy a při výběru politické strany tyto programy výrazně zohlednit.

Obsah článku

K čemu jsou volební programy v 21. století?

Reálně volební programy čte v současnosti jen zlomek voličů. Podle čeho se tedy voliči rozhodují? Ovlivňuje je PR politické strany, zkratkovitá hesla a sympatie ke kandidátům.

I volební programy zažily velké strukturální změny. Odstavce dlouhého textu vystřídaly čtivě a graficky poutavě tvořené prezentace pro voliče.

Grafická poutavost a jasné porozumění jsou nutným předpokladem ke kvalitně zpracovanému volebnímu programu. Volič musí program jasně rozluštit a ihned poznat, co strana chce a proti čemu naopak brojí.

Volební program TOP 09
Vizuálně poutavý a přehledný program TOP 09

Co dávají politické strany do volebního programu?

Volební program musí voliče oslovit a ne odradit, takže kontroverzní návrhy a vyjádření se příliš v programech politických stran nenajde. Pokud již strana sahá ke kontroverznímu tématu, tak minimálně není kontroverzní v předpokládaném elektorátu dané strany.

Bod programu TOP 09: „Chceme navyšování prostředků na rozvojovou spolupráci, transformační aktivity a humanitární pomoc.“ Tento bod je v celospolečenského pohledu poměrně kontroverzní a jistě velké procento populace s ním nesouhlasí.

Pro volební jádro TOP 09 je to nekonfliktní bod, avšak některé pravicové voliče může odradit a přesunout například k ODS.

Prezentace volebního programu

Každá politická strana prezentuje svůj volební program na svém webu či ve svém vydávaném periodiku. Nejdříve je vypracován volební program do PDF, který je následně zkrácen na webové stránky.

Na sociálních sítích či propagačních letáčcích již zbývá pouhý výňatek nebo volební heslo. Volební program by měl být důležitým instrumentem k získání hlasů případně mandátů.

„Důležitější je kvalitní heslo než kvalitní volební program.“

Funkce volebního programu

Hlavní funkcí volebního programu je přesvědčit voliče k volbě dané politické strany. Dále každá politická strana potřebuje určitý jasný dokument z něhož bude vycházet a na který se bude při volební kampani odvolávat.

Volební program nesmí být příliš fluidní, avšak ani přílišná konkrétnost je v tomto dokumentu z velké části nežádoucí.

Tři funkce volebního programu podle Pavla Šaradína:

  • Integrační funkce – informovaný volič si vybírá podle volebního programu politickou stranu, která je mu ideově nejbližší
  • Dezintegrační funkce – politická strana může ve volebním programu vytyčit nepřátele a odlišit se od konkurence
  • Ideologická funkce – politická strana má ideologické pozadí pro možné jednání
Předchozí článekVětšinový volební systém do Senátu ČR
Další článekVolební preference listopad 2018: Preference STEM hlásí opětovné posílení hnutí ANO

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here