Volební preference listopad 2018: Preference STEM hlásí opětovné posílení hnutí ANO

1
4650
Volební preference v listopadu 2018
Průzkum volebních preferencí 2018 listopad

Poslední volební preference z října 2018 od CVVM ukázaly vzestup ODS, Pirátů a snížení náskoku hnutí ANO. Mezi tím probíhaly senátní a komunální volby, které volební preference politických stran skrze jednotlivé předvolební kampaně značně ovlivnily. Jaké budou volební preference listopad 2018 a jak dopadl volební průzkum od společnosti STEM?

Mohou volební preference ANO v listopadu ještě posílit?

V říjnových komunálních volbách hnutí ANO triumfovalo na mnoha frontách. Nejvýraznější prohru zaznamenalo hnutí Andreje Babiše v Praze, kde ANO skončilo jako poslední strana z vyrovnané pětky. Téměř hned po volbách bylo jasné, že ANO se v příštích čtyřech letech nebude podílet na koalici v hlavním městě.

V dalších velkých městech bylo ANO na špici a ostatní politické subjekty bez něj téměř neměli šanci v oněch městech vládnout. Vysvědčení z komunálních voleb pro hnutí ANO a Andreje Babiše je jednoznačné: ANO je neuvěřitelně silné s volebními preferencemi okolo 33 %, avšak s výjimkou Prahy, kde je podpora zhruba poloviční.

Potvrzení přichází s grafem volebních preferencí od společnosti STEM, kde je ANO jasně první s výsledkem 33,4 % hlasů.

ODS a Piráti se tradičně dělí o druhé místo se zhruba polovičními preferencemi

ODS a Piráti vyšli jako vítězové z komunálních voleb v Praze. ODS volby vyhrála a druzí Piráti nakonec sestavili koalici a dosadili primátora Zdeňka Hřiba. Celorepublikově si však vedli hůře nežli ANO 2011 z mnoha důvodů. ODS má stále v některých regionech problematické lidi a značka si nese svoji nedávnou temnou minulost.

U Pirátu můžeme příčinu vidět naopak v nedostatečném množství kandidátek. Piráti kandidovali jen ve velkých městech.

Listopadové volební preference SPD a KSČM

V českém politickém systému nejspíše dvě „nejextrémnější“ politické strany SPD a KSČM. Z povahy říjnových senátních voleb nemají tyto strany šanci na úspěch. Potvrzením této premisy byl nulový zisk mandátů senátora SPD i KSČM. V komunálních volbách oba politické subjekty také spíše propadly.

Volební průzkum preferencí od společnosti STEM ukazuje celorepublikové preference SPD na 9,6 % hlasů a KSČM na 7,4 % hlasů. SPD a KSČM jsou tak zhruba o 0,5 % slabší než v loňských volbách do Poslanecké sněmovny.

Pád sociálních demokratů

Pokud navážeme na pražské komunální volby, tak jednoznačně největším poraženým a to očekávaným byla ČSSD. Přes drahou volební kampaň ČSSD skončila fiaskem, bez mandátu a za KSČM či SPD.

STEM přisuzuje celorepublikově ČSSD 6,7 % hlasů. Jan Hamáček po volbách řekl: „Sociální demokracie se odrazila ode dna.“

Uvidíme nakolik měl pravdu a jestli vůbec ČSSD uvidíme ve výzkumech volebních preferencí za půl roku nebo jestli svým pádem napodobí další etablovanou politickou sílu TOP 09.

Boj na hranici

V posledním půl roce se pravidelně střetávali lidovci, STAN a TOP 09 u hranice 5 %. Poslední dva měsíce a obzvláště volební průzkum od STENu ukazuje nový trend.

Zatímco KDU-ČSL a STAN nabírají nebo zůstávají na svém, tak TOP 09 se řítí podobnou rychlostí jako sociální demokracie k nule. STEM ukazuje tragické aktuální volební preference ve výši 2,1 % hlasů pro listopad 2018. Léčba topky Jiřím Pospíšilem se zatím zdá velmi nezdařilá a TOP 09 bude potřebovat nový a svěží impuls pro svoji záchranu.

Zelení ani Svobodní si dlouhodobě nevedou dobře a jsou posledními politickými stranami, které průzkum od STEMu zaznamenal. Svobodní pouze s půl procentem a Zelení s výsledkem 1,1 % hlasu.

Jak by vypadala Poslanecká sněmovna v současném rozložení sil podle STEMu

Přepočtem hlasů na mandáty dle d’Hondtovy metody dojdeme k přibližnému rozložení mandátů podle preferencí od STEMu. Výsadní postavení má ANO 2011, které by mělo luxusní pozici pro sestavení vlády, téměř nelze obejít. Andreji Babišovi by na většinovou vládu stačila spolupráce s jedním ze trojice ODS, Piráti a SPD. ANO by však jen těsně nemohlo utvořit dvoučlennou vládu s KSČM či ČSSD.

Poslanecká sněmovna by se více zpřehlednila, jelikož by v ní bylo místo 9 jen 8 subjektů. Podle aktuálního průzkumu společnosti STEM je připraveno k volbám do dolní komory Parlamentu ČR přijít 57 % oprávněných voličů.

Mandáty politických stran listopad 2018
Rozložení mandátů podle volebních preferencí
Předchozí článekVolební programy: Rozhodují se voliči v ČR podle volebních programů?
Další článekVolby do Evropského parlamentu aneb volby do europarlamentu

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here