Poslední volební průzkum CVVM před kauzou Babiš – jak se změní příští volební preference stran?

0
5174
Volební model CVVM listopad 2018
Volební preference CVVM vydaná koncem listopadu 2018

Několik dní před exponovaným 17. listopadem přišla nová zjištění do kauzy Čapí hnízdo. Vznikla nová a poměrně zásadní epizoda se synem Andreje Babiše, jeho závažné nemoci a podezřelým chováním nynějšího premiéra ČR.

Mediální odborníci i novináři se shodují: Největší ohrožení popularity Andreje Babiše od začátku Čapího hnízda, možná největší kauza vůbec. Andrej Babiš byl odhalením šokujícího rozhovoru s Andrejem Babišem juniorem zahnán do kouta a začal se rýsovat i možný pád vlády.



Výsledek: Andrej Babiš kauzu ustál! Nejen mediálně, kdy dokázal spinovat celou kauzu, ale také politicky. Pokus o vyslovení nedůvěry z 23. listopadu dopadl neúspěchem.

To jak obstál v této kauze Andrej Babiš u svých voličů se dozvíme až v následujících preferencích. CVVM vydalo nyní listopadové volební šetření, kde jsou především záznamy z doby před 12. listopadem před odhalením celé kauzy

Volební průzkum CVVM listopad 2018

Listopadový volební průzkum preferencí 2018 vydaný jen necelý měsíc po minulém šetření nepřináší díky svému datu zveřejnění nijak závratné změny (před kauzou s AB juniorem). Ve volebním průzkumu se jen vracejí do normálu krátkodobé odchylky z minulého průzkumu Medianu a CVMM (nejvíce zřetelná u ODS).

ANO 2011 si mírně pohoršilo na 29,5 % hlasu, což je vlastně totožný výsledek jako ANO dosáhlo před rokem ve volbách do Poslanecké sněmovny.

ODS a Piráti znatelně posílili od loňských voleb a to již za hranici statistické chyby. Od posledního měření ODS ztratila a Piráti naopak posílili. Obě strany se reálně podle všech relevantních měření preferencí pohybují lehce nad hranicí 14 % hlasů.

Čtvrté místo zastávají komunisté s výsledkem 10 %. Podle vývoje celé situace by vládní krize mohla paradoxně KSČM spíše pomoci.

Volební průzkum CVVM volby

Naopak sociální demokraté se situací okolo Andreje Babiše dostali do úzkých. Jejich váhavý postoj a rozpolcené názory uvnitř strany nepůsobí na veřejnost úplně nejlepším dojmem. Ani zdánlivě šalamounské řešení v podobě neúčasti při hlasování o důvěře vládě nepomohlo.

Většina průzkumů preferencí hlásí propad SPD. Tomio Okamura nabízí Andreji Babišovi podporu v případě dlouhého váhání ČSSD. Okamura si jako zkušený stratég myslí, že by mu druhořadá role ve vládě pomohla k obnovení volební podpory.

V průzkumu CVVM má SPD v koncem listopadu 7,5 % tedy o více než 2,5 % méně než při volbách 2017, avšak o 2,5 % více něž při rekordně špatném průzkumu CVVM z minulého měsíce.

Tři trvale nejslabší parlamentní strany se topí a děsí se možných předčasných voleb. Nejlépe situace vychází pro KDU-ČSL, která lavíruje na hranici 5 %. STAN má v průzkumu o 1 % méně a TOP 09 je již pouze na 3 % hlasů.

Průzkum preferencí listopad CVVM hlavní poznatky:

  • ANO 2011 po více než roce od voleb klesá na totožnou hladinu volební podpory 29,5 %
  • ODS po úspěšných komunálních a senátních volbách padá o 2-3 % hlasů na svůj normál
  • Piráti mírně posilují a jsou stejnou silou jako ODS
  • ČSSD od loňských voleb podle preferencí i přes kotrmelce mírně posílila
  • SPD na poloviční podpoře než Piráti (ve volbách 2017 měly obě strany podobnou sílu)
  • 3 nejmenší parlamentní strany mají problémy s podporou
  • v současné situaci by se nejspíše do Poslanecké sněmovny probojovalo 6 stran



Jak se změnily volební preference u CVVM od konce září 2018

  • ANO 2011 pokles o 0,5 %
  • ODS nárůst o 0,5 %
  • Piráti nárůst o 1 %
  • ČSSD pokles o 3 % hlasů
  • KSČM pokles o 0,5 %
  • SPD nárůst o 2,5 %
  • KDU-ČSL nárůst o 0,5 %
  • TOP 09 pokles o 1 %

 

CVVM volební preference říjen 2018
Volební preference začátek října 2018 od CVVM
Volební model CVVM listopad 2018
Volební preference CVVM vydaná koncem listopadu 2018

Jak ovlivní volební preference kauza Čapí hnízdo: epizoda Andrej Babiš junior

Po propuknutí kauzy a zveřejnění reportáže Seznamu si všichni „babišobijci“ začali mnout ruce. V lehké euforii totiž mohli cítit pád vlády a také pád samotného Andreje Babiše.

Andrej Babiš a jeho mediální tým však nejsou žádní nazdárci, a tak i přes několik méně povedených výkřiků dokázali situaci slušně otočit. Babiš neztratil sympatie svých voličů, ale naopak to většinu voličů více utvrdí k volbě současného premiéra.

Babiš průzkum Median demise
Andrej Babiš premiér ČR

Tato kauza tak přispěla především k utvrzení obou táborů. Babišovci se utvrdili, že opozice jsou hnidopichové, stále něco vytahují, demonstrují, otravují a tak jim to u voleb pěkně osladí. Naopak antibabišovci se utvrdili v tom, že Babiš není demokrat. Také nemá morální kredit a pomocí podivuhodných praktik jedná i se svou rodinou. Volební preference ANO by měly poklesnout zhruba o jedno procento a lze je čekat v prosinci na úrovni 28 %.

ČSSD by také měla díky svému rozpačitému chování ztratit a to na úkor KSČM. V opozičních řadách se nejlépe prezentovali Piráti. Naopak Tomio Okamura může díky naznačení spojenectví s Andrejem Babišem ztratit některé hlasy voličů SPD, kteří AB nesnesou.


Předchozí článekJak změní kauza Babiš jr. volební preference a popularitu premiéra Andreje Babiše? Je možná demise?
Další článekLidovci budou kandidovat samostatně bez TOP 09 a STAN do Evropského parlamentu 2019

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here