Doplňující senátní volby 2019 na Praze 9: Senátorka Baudyšová rezignovala

0
3319
Většinový volební systém
Volby do Senátu ČR

Mimo voleb do Evropského parlamentu Českou republiku v roce 2019 čekají minimálně jedny senátní volby, jelikož koncem ledna 2019 senátorka Zuzana Baudyšová za ANO ze zdravotních důvodů rezignovala.




Rezignace senátorky Zuzany Baudyšové

Zuzana Baudyšová byla v senátních volbách zvolená za ANO na Praze 9, i přestože v hlavním městě má ANO nejmenší podporu v porovnání s ostatními regiony.

Baudyšová je prezidentkou Nadace Naše dítě, jež pomáhá dětem v těžkých životních situacích. Také se zasadila o zřízení Linky bezpečí. I když nepatřila ke známým senátorkám, tak byla poměrně aktivní a to zejména ve školském výboru, kterého byla členkou.

Zuzaně Baudyšové by vypršel mandát za necelé dva roky v roce 2020. Rezignace ze zdravotních důvodů tak automaticky vyvolává předčasné volby do tří měsíců tzn. před očekávanými volbami do Evropského parlamentu.

Prezident Miloš Zeman určil datem doplňujících senátních voleb 5. a 6. duben 2019. Těsně před horkou fází kampaní k volbám do Evropského parlamentu.

5. a 6. dubna 2019 se budou konat doplňující senátní volby na Praze 9




Doplňující senátní volby na Praze 9 jako předehra voleb do EU

Doplňující senátní volby by se měly konat do tří měsíců, to znamená, že se nejspíše budou konat v probíhající kampani k eurovolbám, což může být pro některé voliče na Praze 9 matoucí.

Více než hnutí ANO bude favoritem doplňujících senátních voleb na Praze 9 v roce 2019 ODS, která zde měla svého senátora vždy mimo mandátu Baudyšové za ANO.

Také Česká pirátská strana má při zvolení silného kandidáta ve svých primárkách dobrou šanci na Praze 9 zabojovat o mandát senátora.

Horní komora Parlamentu České republiky je ovšem komora vítězů a silných osobností, takže více než stranická podpora může kartami zamíchat přihlášení známých osobností či silných lídrů.

Známost voličům bude v doplňujících volbách, kdy není příliš času na představení, naprosto zásadní. Lidé budou volit hlavně na základě osobní známosti, sympatií a stranické příslušnosti.

Předchozí článekVolební průzkum preferencí leden 2019 od CVVM: Renesance ČSSD a potvrzení „bídy“ u SPD?
Další článekDemarchie: Jak by vypadala politika, kdybychom losovali?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here