Demarchie: Jak by vypadala politika, kdybychom losovali?

0
4008
Demarchie aneb jak se volí losem
Losování aneb vláda demarchie

Volby se staly synonymem demokracie a demokratického vládnutí. Volby často označujeme za svátek demokracie, kdy obyčejní občané země mohou zahýbat kormidlem jejich země či celého světa, nastavit nový směr.

Volby = svátek demokracie




Svobodné a všeobecné volby jsou vnímány jako výdobytek moderní společnosti. Země bez svobodných voleb jsou optikou evropana považovány za nesvobodné, zaostalé a autoritářské.

Jsou však volby tím nejlepším a nejspravedlivějším řešením pro výběr politiků?

Demarchie aneb když rozhoduje los

Demarchie eliminuje jakékoliv předpoklady k vládnutí, jelikož obsazení je vybíráno náhodným losem. Široká veřejnost se tak mnohem více zajímá o politické dění než tomu může být u klasické demokracie používající instituci voleb.



Hlavní výhoda moderního pojetí demarchie nebo také lottokracie je omezení lobbistických a zájmových napojení na čelní politiky. Rozhodování by mělo býti více osvobozené od těchto tlaků.

Další výhodou demarchie by mělo být vyřazení karierních politiků a vyšší otevřenost politiky. Také odpadá jakýkoliv politický marketing a PR, jelikož politici si nepotřebují držet důvěru voličů a vysoké volební preference v průzkumech veřejného mínění.

Politika založená na volbách je hlavní překážkou k vytvoření opravdové demokracie.

John Burnheim

Nevýhod a rizik je z podstaty náhodného losování mnohem více. Hlavním je neznalost a nezájem vylosovaného jedince. Pokud nebude mít jedinec k problematice vztah a pochopení, tak může rozhodovat nedbale a špatně. Dále pokud nebude mít zájem o dané místo, tak by stát omezoval jeho svobodu a nutil ho dělat povolání proti jeho vůli.

John Burnheim přichází s řešením tohoto problému. Lidé by se museli do databáze k losování přihlásit a navíc by bylo několik databází kandidátů podle jejich odbornosti. Tímto by měly být eliminovány oba výše popsané nedostatky.

Demarchie a výběr losem v antickém Řecku

Širokou veřejností akceptovaná kolébka demokracie Athény měla principy losu značně rozpracovány. Losovali se například úředníci valné většiny (tzn. vyšší úředníci). Také losu podléhalo losování soudních dvorů – 6000 ročně.

Demarchie jako utopická vize

Ideál typ demarchie není jen nahrazením instituce voleb losováním. Mnoho zastánců demarchie je přesvědčeno, že tento typ vlády není slučitelný se státem, byrokracií tzn. kapitalistickým ani reálně socialistickým státním zřízením.

Demarchie by měla mít podle některých teoretiků silný základ legitimity a občané by jí velmi silně také respektovali. Nebylo by zapotřebí širších represivních orgánů.



Losování poroty v USA

V USA je povinnost účastnit se soudu v pozici porotce, pokud jste vybrán náhodným elektronickým losováním. Porota má obvykle 12 členů a občan USA by neměl být k účasti v porotě povoláván více než jednou do roka.

Předvolání přijde lidem vybraným elektronickým losem do schránky s přesnými instrukcemi, jak postupovat a jaké jsou povinnosti.

Účast občanů v pozici porotce rozvíjí jejich občanské uvědomění a vzdělává je v oblasti práva. Navíc soudní procesy jsou rozhodovány skupinou nezaujatých a hůře korumpovatelných lidí. Mínusem může být nižší kompetence a jednoduší ovlivnění naučenými frázemi u soudu.

Předchozí článekDoplňující senátní volby 2019 na Praze 9: Senátorka Baudyšová rezignovala
Další článekNové hnutí Hlas: Pavel Telička se chce dostat do Evropského parlamentu v nových barvách

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here