Petr Daubner, Pirát s širokou podporou pro senátní volby na Praze 9

0
2735
Petr Daubner | kandidát do Senátu Praha 9
Petr Daubner | kandidát do Senátu Praha 9

Petr Daubner kandiduje za Českou pirátskou stranu v doplňujících senátních volbách na Praze 9 a je po Jiřím Koskubovi druhým kandidátem, který se pro tyto mimořádné volby představuje v rozhovoru pro České volby.

Jmenuji se Petr Daubner, je mi 46 let. Jsem učitel zeměpisu a dějepisu na Gymnáziu Špitálská ve Vysočanech, kde rovněž bydlím, předtím jsem ale učil i na základní škole. Jsem vášnivý cestovatel a turista, navštívil jsem přes 80 zemí světa na 7 kontinentech. Senát potřebuje nejen starosty, právníky a ekonomy, ale rovněž učitele.



Jaký má Petr Daubner program a témata pro doplňující senátní volby na Praze 9?

Mými hlavními programovými tématy jsou proevropská zahraniční politika, podpora vzdělání a zjednodušení veřejné správy. Chceme být i nadále platnými a aktivními členy EU a NATO. Naše nejbližší zahraniční partnery vidíme na západ, ne daleko na východ od našich hranic. Školství, věda a výzkum si zaslouží větší finanční podporu od státu. Státní správa by se měla více zjednodušit a digitalizovat. Mezi jednotlivými úředníky mají obíhat data, ne občané s oběžníky.

Jaké je Vaše nejoblíbenější místo na Praze 9?

Jako nadšený rekreační běžec přímo miluji stezku kolem Rokytky. Kolem téhle říčky je všude hezky. Místy tu člověku ani nepřijde, že se nachází na území velkoměsta. Také mám moc rád výhledy z Proseka směrem dolů do Vysočan.

Co můžete občanům ČR nabídnout jako senátor a jaké jsou Vaše zkušenosti

Jsem učitel zeměpisu a dějepisu na gymnáziu a procestoval jsem velkou část světa. Troufám si proto říct, že mám solidní všeobecný přehled v mnoha oblastech. Dokážu být důsledný při prosazování svých názorů, pokud je považuji za správné a dokážu obhájit svůj názor. Pokud ale dané problematice detailně nerozumím, jsem ochoten vyslechnout jiné názory a přemýšlet o nich. Mám dobrou vůli se dohodnout.

Jaké tři hodnoty jsou pro Vás nejdůležitější?

Otevřenost, umění naslouchat, zdravý selský rozum.

Proč zrovna Česká pirátská strana s podporu Zelených, ČSSD a SEN 21?

Jsem členem Pirátské strany, ale kandiduji jako Pirát s podporu Zelených, ČSSD a SEN 21. Jsme si vědomi faktu, že kandidát do Senátu by měl zejména ve druhém kole senátních voleb zaujmout širší politické spektrum, pokud chce získat nadpoloviční většinu hlasů. Nechceme tříštit síly, nýbrž sjednocovat je. Zároveň tím dáváme najevo, že jsme schopni se dohodnout na kompromisu i s dalšími subjekty, se kterými se ne ve všech otázkách zcela shodujeme. A o tom by měla být politika především: usilovat o dohodu a kompromis, pokud nechceme pouze bořit, ale i tvořit.



Jak probíhá předvolební kampaň a na jaké komunikační kanály nejvíce vsázíte?

Nejvíce se zaměřujeme na kontaktní kampaň, která se nám v minulosti osvědčila. Piráti nejsou stranou oplývající neomezenými prostředky, zato se však můžeme pochlubit velkým množstvím nadšených dobrovolníků, kteří nám při kampani nezištně pomáhají například rozdáváním letáků a Pirátských listů. Určitě využijeme i inzerci v tisku a na sociálních sítích.

Jaký máte vztah k volebnímu obvodu a Praze 9?

Na Praze 9, konkrétně ve Vysočanech, žiji a pracuji 12 let. Mám tuhle část Prahy rád a přirostla mi k srdci. Občas zavítám i do dalších městských částí v našem volebním obvodu. Rád se procházím nebo běhám kolem Kyjského, Hořejšího a Počernického rybníka. Velmi krásné jsou lesy v okolí Klánovic a Újezdu nad Lesy. Ve Kbelích máme krásné letecké muzeum, u Vinoře krásný park, v Libni moderní sportovní halu. Je tu hezky.

Jaký máte rozpočet na senátní kampaň? Jaká položka z rozpočtu bude nejvyšší?

Celkový rozpočet na senátní kampaň máme kolem 350 000 Kč. Je možné, že dalších několik tisíc až desítek tisíc korun ještě přibude od drobných dárců během kampaně. Nejvíce peněz vydáme patrně na inzerci v tisku a na sociálních sítích.



Znáte Vaše protikandidáty? Jaký je Vám z nich nejsympatičtější?

Osobně trochu znám pouze Jana Jarolíma, starostu Prahy 9 za ODS a Martina Hrubčíka z ANO, který je stejně jako já opozičním zastupitelem na Praze 9. O nikom z mých protikandidátů nemohu říct, že by mi byl nějak zvlášť sympatický nebo nesympatický, tak dobře je zase neznám.

Kdo si myslíte, že se dostane do druhého kola senátních voleb na Praze 9?

Tipování v senátních volbách je velmi ošemetné, mj. díky poměrně velkému volebnímu obvodu (ve srovnání s komunálními volbami) a neodhadnutelné volební účasti. Nicméně abych se nevyhnul Vaší otázce, zkusím si tipnout: do druhého kola postoupím já a kandidát ODS Jan Jarolím.

Předchozí článekRozhovor s MUDr. Jiřím Koskubou kandidujícím za Českou suverenitu v doplňujících senátních volbách na Praze 9
Další článekRozhovor s kandidátem do Senátu na Praze 9, Davidem Smoljakem: „Všude vidím viset velké bilboardy se starostou Prahy 9.“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here