Superdebata kandidátů do eurovoleb 2019 na TN.cz

0
2174
Superdebata kandidátů do eurovoleb 2019, Dvojí kvalita potravin, migrační krize, budoucnost EU a brexit
Superdebata kandidátů do eurovoleb 2019, zdroj: tn.nova.cz

Ve středu 24. 4. byla na tn.nova.cz živě vysílána superdebata lídrů kandidátek osmi parlamentních stran kandidujících do Evropského parlamentu. Jediná SPD vyslala místo lídra kandidátky Jana Hrnčíře, který je na jmenném seznamu hned na druhém místě. Za hodinu a půl vysílání, kterým prováděl Rey Koranteng, se probralo pouze několik témat. Dvojí kvalita potravin, migrační krize, budoucnost EU a brexit.

Superdebatu ovládla problematika dvojí kvality potravin

Dvojí kvalita potravin je pro české voliče důležité téma, a tak jí byla věnována celá první polovina debaty. Politici se shodli, že schválená „kompromisní směrnice“, jak ji nazval Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN), není dostatečná. Jiří Pospíšil také jako právník zhodnotil, že bude často vést k soudním sporům, protože pravidla v ní nejsou stanovena jasně. Bude se tedy muset posuzovat každý případ zvlášť.

Jan Hrnčíř (SPD) i Kateřina Konečná (KSČM) jsou v současné chvíli pro řešení problematiky na národní úrovni. Konečná se původně zasazovala o řešení na evropské úrovni a kritizovala Hrnčíře za to, že SPD nepřesvědčilo členy frakce Evropa národů a svobody, aby podpořili původní návrh, který by podle ní problém vyřešil mnohem lépe.

Podle Pavla Poce (ČSSD) je řešením zákaz geoblockingu a změna zákonu o značení potravin.

Charanzová sklidila kritiku za propagaci Babiše

Dita Charanzová (ANO) také uvedla dvojí kvalitu potravin jako jednu z priorit ANO.


Mně vadí to, že když Přejedu hranice, zastavím na benzínce v Německu, koupím si tam zmrzlinu. tak Obal je stejný, značení je stejné, ale kvalita je úplně jiná.

Dita Charanzová (ANO) o dvojí kvalitě potravin

Zmrzlina na benzínce v Německu shodou okolností vadí i Andreji Babišovi, který naprosto totožný příklad použil v příspěvku na Facebooku ze 17. dubna.

Charanzová zmínila Andreje Babiše během debaty několikrát a za to si vysloužila komentář od kolegy Jana Zahradila (ODS) i moderátora pořadu. Zahradil si kladl otázku, zda má Charanzová stanoveno, kolikrát musí pana Babiše jmenovat během svého vystoupení.

Teze, že pan Babiš společně s premiéry V4 udělal poslední tečku za povinnými kvótami, se nesetkala s pochopením, protože v té době Babiš působil jako ministr financí a premiérem byl Bohuslav Sobotka.


Míček je teď na naší domácí scéně. já doufám, že se toho chopí pan premiér

Řekla Charanzová o problému dvojí kvality potravin.




(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


To musí všechny problémy České republiky řešit pan premiér?

Zeptal se Rey Koranteng a rozesmál tak některé účastníky debaty.

Kandidáti do eurovoleb na téma migrační krize

Všichni kandidáti se shodli na tom, že by se měla posílit obrana vnějších hranic Evropské unie. Jejich názory se různily pouze ve způsobu, jakým toho chtějí dosáhnout.

Jan Zahradil (ODS) odmítá snahu Junckera nafouknout Frontex (autonomní Evropská pohraniční a pobřežní stráž) a říká, že vnější hranice by měly chránit národní bezpečnostní složky za finanční i jiné pomoci EU. Naopak kladně hodnotí posilu Frontexu Pavel Poc (ČSSD).

Obrana vnější hranice je prioritou, musí se hledat celokontinentální řešení. To říká Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Navíc vítá Evropská obranný fond. Předpokládá, že se díky němu možná ušetří 50 až 100 miliard.

Evropa je ekonomický obr ale geopolitický trpaslík. To se musí změnit a Evropský obranný fond k tomu přispěje

Pavel Svoboda (KDU-ČSL)

Marcel Kolaja za Piráty mimo jiné vyzdvihoval ekologickou hrozbu a důležitost ochrany životního prostředí. Změna klimatu může podle něj způsobit další migrační krizi. Podle Pirátů je třeba usilovat o pomoc ve vysílajících zemích a zlepšit koordinaci na hranicích.

Hádka kandidátů do eurovoleb kvůli rezoluci

Nikdo soudný si nemůže myslet, že Evropská Unie nám zajistí bezpečnost

Výrok Jana Hrnčíře (SPD) v superdebatě

Rozbroj mezi účastníky debaty nastal ve chvíli, kdy Jan Hrnčíř (SPD) obvinil europoslance za to, že podepsali před měsícem rezoluci, která podle něj říká, že je potřeba vytvořit pozitivní diskriminaci pro imigranty přicházející z Afriky, vyzdvihoval zvlášť čl. 23, který prý vyzývá k usnadnění vstupu migrantů.

Tento výrok nejvíc rozlítil Kateřinu Konečnou (KSČM), protože rezoluce je zaměřená na občany EU afrického původu, kteří jsou ve svých státech diskriminováni. Řekla Hrnčířovi, že lže a zbytečně děsí lidi. Také připomínala, že rezoluce není pro ČR závazná.

Tak sorry, že bojujeme proti rasismu

reagoval na Hrnčířova obvinění Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN)




(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Superdebata na téma brexitu

Brexit je neštěstí, případný tvrdý brexit by mohl mít velmi negativní dopad na Českou republiku.

Říká Marcel Kolaja (Piráti)

To říká Marcel Kolaja (Piráti). Podle Kolaji by se EU měla stát srozumitelnější a získat zpět důvěru lidí. Naopak Jan Hrnčíř (SPD) Má pocit, že k odchodu VB pravděpodobně ani nedojde. Na druhou stranu ale míní, že by to Británii EU neměla ztěžovat, když referendum mluví pro odchod. Referendum o výstupu z EU by uvítal i u nás v Česku.

Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN) mluví jasně proti českému referendu.


Když vidíme, jaké problémy to přináší Britům, czexit by byl katastrofou. Jsme proti referendu.


Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN) se v superdebatě vyhradil proti czexitu

Dita Charanzová (ANO) si myslí, že je to selhání britské politiky a může se podle ní stát, že se struktura EU rozpadne a budou odcházet další státy, čemuž bychom měli předejít.

Výsledky první předvolební debaty na TN.cz

První debata před volbami do Evropského parlamentu ukázala 8 politických lídrů jednotlivých stran. Jednoznačné je to, že těchto 8 subjektů má velkou výhodu v předvolebních bojích oproti 31 kandidujícím subjektům, které se této a dalších debat účastnit nebudou.

Již počet 8 zaručuje jistou rozkouskovanost debaty a lídři se snaží spíše odprezentovat nejvíce ze svého programu. Kdo nejvíce přesvědčil voliče? Dita Charanzová jako zástupkyně strany s nejvyššími ambicemi v květnových volbách svými rétorickými schopnostmi příliš neuchvátila. Slabší výkon zaznamenal také Pavel Poc z ČSSD.

Nováčci Marcel Kolaja a Jan Hrnčíř si museli zvykat na formát politické debaty. Nejlepší výkony z rétorického hlediska podali ostřílení europoslanci Jiří Pospíšil a Jan Zahradil.

Taková byla první superdebata kandidátů do Evropského parlamentu. Můžeme jen hádat, jak a jestli ovlivní konfrontace politiků a předvolební debaty volební preference a jakou měla předvolební debata sledovanost mezi diváky.

Předvolební debaty na TN.cz patří k těm hůře moderovaným a hůře produkovaným, avšak jejich dosah může být podobný jako u debat od České televize či Seznamu.

Předchozí článekNechceme legislativní paskvily z Bruselu, říká František Matějka
Další článek„Jsme možností volby pro inteligentní euroskeptiky,“ říká Petr Hannig za koalici Rozumných a Národní demokracie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here