Aktuální volební preference září 2019 | České volby

1
9401
Volební preference České volby, září 2019
Volební preference září 2019 | České volby

Před prázdninami se mohutně protestovalo proti premiéru Andreji Babišovi, ovšem celé protesty přes letní dny tak nějak odvál vítr. Místo toho média na pravidelné bázi informovala o odvolání/jmenování ministra kultury.

Událost okolo ministra kultury Staňka a kandidáta Šmardy se stala až neuvěřitelně sledovanou a z banální politické šarvátky se vyklubal seriál s desítkami dílů v televizních novinách. Mediální obraz politických stran se tak částečně mohl tvořit i tak, jakou v této kauze ony politické strany hrály roli.

Jediný volební průzkum preferencí přes léto vydával Median z významných agentur.

Volební průzkum preferencí září 2019

ANO 2011 má v aktuálním volebním modelu od Českých voleb v září 2019 28,2 % hlasů. Jedná se o nižší výsledek, než ANO dosáhlo ve volbách 2017, avšak změna je v rovině statistické chyby.

Druzí Piráti se již od komunálních voleb nenápadně pasují do role budoucí vládní strany. Ivan Bartoš chce být tím hlavním protipólem Andreje Babiše a o tuto roli se pře právě s třetí ODS. Piráti dle posledních průzkumů mají nad ODS lehce navrch, ovšem za ANO je propastná mezera.

Piráti a Ods by při dalším růstu mohli tvořit páteř budoucí vlády, pokud by na obou stranách byla dostatečná ochota.

V současné situaci to těmto stranám matematicky zatím příliš nevychází. Vládní většina bez ANO by se dle modelu volebních preferencí ze září 2019 hledala jen velice obtížně.

Volební preference v minulých měsících ztrácí SPD, ČSSD a KSČM

SPD je z této trojky na tom nejlépe a objektivně je považována za stranu, která by nejspíše v předčasných volbách skončila na čtvrtém místě. Volební model SPD přisuzuje 7,5 %.

Hůře na tom jsou sociální demokraté, kterým kauza s ministrem kultury moc obliby nepřinesla, i když byla ČSSD v této politické hře pouhou obětí prezidenta Zemana.

KSČM je na slabých 6 %, což je proti červencovému modelu pokles o 1 % a 2 místa.

Srovnání s volebním modelem z července 2019

Volební model v červenci reflektoval protesty proti premiérovi České republiky, které se neukázaly ve vztahu k volebním preferencím až zas tak zásadní. ANO si přes prázdniny mírně polepšilo a je téměř ve stejné formě jako před volbami 2017. Piráti (-0,6) a ODS (-0,6) jsou na tom na konci prázdnin o něco hůře.

aktuální volební preference české volby - červenec 2019
Model volebních preferencí červenec 2019

Volební model a strany na hranici 5 %

Dlouhodobě se na hranici 5 % vyskytuje KDU-ČSL (5,3 %), STAN (5,2 %) a TOP 09 (4,6 %). Všechny tři strany si k sobě mají programově poměrně blízko, především mezi STAN a TOP 09 nevidí mnoho voličů žádný rozdíl. Pro úspěch bude důležitý silný lídr. V současnosti se nejlépe jeví nový předseda STAN Vít Rakušan.

Předchozí článekVelkou Británii čekají volby do konce roku 2019
Další článekVolební preference Kantar CZ, září 2019 | ANO 30 %, KSČM pod 5 %

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here