Předvolební průzkum preferencí STEM | Hrozí povolební pat

0
7882
volební preference STEM před volbami 2021 říjen

Poslední aktuální průzkum před volbami do Poslanecké sněmovny 2021 od agentury STEM ukazuje možný povolební pat. Andrej Babiš by při tomto rozložení sil těžko hledal partnery a dvě konkurenční koalice by nesložily také potřebnou většinu.

ANO vyhraje říjnové volby a dle agentury STEM získá až 27,3 % hlasů. Jiné průzkumy i poslední volební model o Českých voleb vidí rozdíl mezi ANO a druhou koalicí SPOLU výrazně těsněji. V průzkume STEM má koalice SPOLU 21,4 % hlasů.

Volební preference stran 5 dní před volbami

Třetím subjektem ve volbách by měla být koalice Pirátů s STAN, která byla ještě před půl rokem žhavým favoritem voleb. Ukázalo se ovšem, že oba subjekty nejsou příliš komplementární a mají rozdílné voličstvo. Dle průzkumu STEM získá tato koalice 17,4 % hlasů. Podle našeho předvolebního modelu ale Piráti a starostové obdrží lehce přes 20 % všech hlasů.

Do Poslanecké sněmovny se také dostane SPD. Tato strana v posledních měsících díky kontaktní kampani spíše posiluje. SPD má preference 12,3 %, což by byl lepší výsledek než ve volbách před 4 lety. SPD nasává nespokojené voliče, ovšem někteří voliči od ní také odcházejí – to především ke SPOLU. Je to možná tím, že SPD má pramalou šanci se dostat do jakékoliv povolební vlády.

Poslední dva subjekty, které se podle agentury STEM dostanou do Poslanecké sněmovny, jsou komunisté a Přísaha Roberta Šlachty. KSČM má volební preference 6,5 % a Přísaha 5,7 %. KSČM měla v minulých průzkumech horší výsledky a Přísaha byla i výrazně pod 5 %.

Obě strany to ale ještě nemají zdaleka tak jisté. Jak jsme již viděli, tak Přísaha nemá vhodné lidi do předvolebních debat, což ji může ještě v závěru nějaké voliče ubrat. Také závěrečná kampaň hnutí ANO a mediální pozornost Andreje Babiše může stáhnout těmto dvěma stranám nějaké hlasy.

Voliči ještě nejsou rozhodnuti

Z průzkumu také vyplývá, že každý sedmý volič váhá a nebo neví, jakou stranu či koalici bude volit. To je výzva do posledních dní, kdy mohou všechny kandidující subjekty ještě přesvědčit nerozhodnuté voliče.

„Model STEM ukazuje situaci na konci září, v době zhruba deseti dní do voleb. Přesto každý sedmý volič váhá, kterou stranu – a zda vůbec nějakou – půjde volit. Ve finiši kampaně politických stran nepůjde jen o to pokusit se přesvědčit váhající, ale do určité míry snížit ochotu se voleb zúčastnit u potenciálních voličů konkurenčních stran.“

Komentář STEM

Právě nerozhodnutí voliči rozhodnou. Je to různorodá skupina obyvatel, která se příliš neidentifikuje s žádnou stranou a může se rozhodovat čistě na doporučení nebo například na základě emocí z debat. Bude tak důležité, jaký z lídrů si nakloní nejvíce váhajících voličů.

Mobilizace

Důležitá bude také mobilizace sympatizantů i nepříliš rozhodnutých voličů. Lídři musí lidi přesvědčit, že bude každý hlas rozhodovat tak, aby odložili své výlety do přírody a dovolené na příští týden.

Předchozí článekTOP 4: Nejlepší předvolební spoty
Další článekPřekvapení voleb: Výhra koalice Spolu a potopení Pirátů

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here