Italské volby a legendární politik Silvio Berlusconi

1
3231
Italské volby a legenda Silvio Berlusconi

Přízvisko legenda italské poválečné politiky je pro Silvia Berlusconiho jistě více než příznačné. Burlusconi v září roku 2017 oslavil 81 narozeniny a z politiky se stále nechystal odejít ba naopak. Před italskými parlamentními volbami na jaře roku 2018 Silvio Berlusconi patří k hlavním kandidátům na vítězství ve volbách.

Krátký životopis Silvia Berlusconiho

Berlusconi vystudoval práva a krátce na to založil stavební společnost, jenž nebývale prorazila. Stavební firma Silvia Berlusconiho získávala lukrativní zakázky v okolí Milána  a podstatnou součástí úspěchu byly kontakty na významné lidi ve vedení města.

Po úspěchu ve stavebním byznysu vycítil Berlusconi nástup mediálního a finančního odvětví. Včas toto odvětví podchytil a založil holding Fininvest, pod kterým jsou dnes tři velice významné soukromé televizní stanice v Itálii. Berlusconi přišel s vůbec první soukromou televizní stanicí v roce 1980 na území Itálie.

Berlusconi již od působení ve stavebním průmyslu věděl, že konexe u významných a vlivných politiků jsou pro úspěšný byznys nezbytné a obzvláště v Itálii. Za úspěchem jeho podnikání do jisté míry stál tehdejší premiér Benito Craxi.

V polovině 80. let měl Berlusconi již takový majetek, že si mohl dovolit koupit fotbalový klub AC Milán. Podobně jako v jiných odvětvích i zde Berlusconi bodoval a z upadajícího klubu udělal nejúspěšnější klub 90. let přesahující hranice Itálie.

Rok 1993 a nová éra italské politiky byla pro Berlusconiho ideální příležitostí. Založil stranu Forza Italia a do roka se stal premiérem italské vlády poprvé. Následně Berlusconi u vlády nebyl, ale v roce 2001 se vrací v plné síle a vítězí ve volbách.  Silvio Berlusconi ani přes soudní zákaz vykonávat jakoukoliv veřejnou funkci v politice ve svých 81 letech nekončí. Legendě Berlusconimu se svou popularitou a úspěchem nemůže rovnat žádný soudobý italský politik. Berlusconi přesahuje hranice a je jistým symbolem italské politiky s negativními i pozitivními vlastnostmi.

Značka Berlusconi pro italské volby 2018

Silvio Berlusconi byl v roce 2013 odsouzen za daňové podvody a nemůže vykonávat žádné veřejné funkce. Přesto se stal Berlusconi hlavní postavou pravicového bloku do voleb 2018 a mnozí hovoří, že má právě on ten zásadní vliv na celé toto politické uskupení.

Značka Berlusconi táhne i přes nespočet skandálů, úletů a naprostého porušení práva.  V Itálii je poměrně volná politická kultura a občanům příliš nevadí celý výčet Berlusconiho přešlapů, které vyšly na světlo světa. I nadále se předpokládá silný vliv tohoto politika na fungování Italské politiky.

Silvio Berlusconi je druhým nejbohatším občanem Itálie, vlastníkem silného portfolia médií s neuvěřitelnou sítí kontaktů. Politika Berlusconiho a jeho vliv nejsou vždy v rámci demokratických mantinelů. Právě proto vznikl termín „berlusconizace společnosti„, který znamená vlastně takový specifický typ oligarchizace v realitě 20. a 21. století. Uznávání svobodných voleb, avšak dále hry nad rámec vlastních kompetencí.

Předchozí článekRuské prezidentské volby a preference kandidátů na prezidenta
Další článekForma politických stran v průzkumu preferencí březen 2018?

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here