Ruské prezidentské volby 2018 ovládl Putin

1
2329
Ruské prezidentské volby 2018 ovládl Putin
(The Economist)

Vladimir Vladimirovič Putin je bezesporu legendou ruské politiky a podle mnohých jediným relevantním aktérem ruské politické scény. Ruské prezidentské volby v roce 2018 byla dlouho očekávaná formalita ke stvrzení absolutoria nejvýznamnějšího ruského politika. Trvanlivost a obliba Vladimira Putina nemá v Evropě obdoby. Putin je pro ruskou politiku ještě ikoničtější než Silvio Berlusconi pro politiku italskou.

Od nástupu Vladimíra Putina do prezidentského úřadu v roce 1999 uplynulo již téměř 19 let a pozice ruského hegemona v čase stále sílí. V roce 1999 nedosahoval Putin zdaleka takové obliby a po tragédii Kursku tomu bylo právě naopak. Od té doby Vladimir Vladimirovič ovšem tvrdě budoval pozici nového Ruska a udělal to, co Trump sliboval v prezidentských volbách 2016, udělal totiž Rusko znovu velké (tedy alespoň v rámci možností).

Rybář putin
(Vladimir Vladimirovič Putin na rybách)

Obsah článku

Ruské volby prezidenta 2018

Pluralita je slovo pro ruské volby téměř bez významu, protože Vladimir Putin po sečtení 99% okrsků dosáhl „fenomenálního“ volebního výsledku přesahujícího 76%. Takže na druhé kolo prezidentských voleb opět nedošlo, což je pro Rusko příznačné.  V sedmi volbách ruského prezidenta se pouze jednou konalo druhé kolo a to v roce 1996. To do druhého kola postoupil budoucí prezident Boris Jelcin a komunistický protikandidát Gennadij Andrejevič Zjuganov.

Putin od prezidentských voleb 2012 nebývale posílil svoji oblibu u voličů, protože navýšil svůj volební zisk z 63% v roce 2012 na 76% v roce 2018.  Druhým v pořadí byl s gigantickým odstupem opět komunistický kandidát, kde štafetu po Zjuganovi převzal Pavel Grudinin. Určitá část Rusů tvrdošíjně volí komunisty a tak končí pravidelně ve volbách druzí. V roce 2018 zaznamenali volební výsledek téměř 13,5% hlasů.

Na třetím místě další dobře známí kandidát Vladimir Žirinovskij, jenž kandiduje na nejvyšší úřad v Rusku také již od 90. let.  Žirinovskij je znám svým bezbřehým ruským nacionalismem a velice agresivní rétorikou. Minimálně v Polsku si ho pamatují jako člověka, který doporučoval v roce 2014 preventivní jaderné útoky. V roce 2018 dosáhl volebního výsledku 6,2% hlasů.

Ruská liberální opozice?

Po znemožnění kandidatury hlavního opozičního kandidáta Alexeje Navalneho byla poslední nadějí  ruská moderátorka a novinářka Xenija Sobčaková. Ta se postarala o zpestření prezidentských debat, když polila vodou protikandidáta Vladimira Žirinovského. Ve volbách jí to ovšem moc nepomohlo a oslovila pouze 2,5% oprávněných voličů.

Jedna z mála nadějí ruské opozice Alexej Navalny byl ještě před volbami eliminován. Kdyby však kandidoval, tak by s velkou pravděpodobností ani on nezařídil druhé kolo prezidentských voleb.  Dosáhl by možná výsledku 15% hlasů.

xenija sobčaková
(Xenija Sobčaková – kandidátka do ruských prezidentských voleb 2018)

Volby v Čečensku a na Krymu

Neuvěřitelných volebních výsledků dosáhl Putin v Čečensku, kde dosadil přívržence Ramzana Kadyrova i na Krymu. V každé z těchto oblastí získal více než 90% hlasů. V Petrohradě, kde Putin vykonával funkci starosty za vlády Borise Jelcina, získal 80%.

Vize pro Rusko po roce 2024

Právě do roku 2024 bude Putin v úřadu prezidenta a co pak? Představa Vladimira Putina v důchodu někde na ruské Vysočině je krajně nepravděpodobná. Vladimiru Putinovi bude pouze 71 let a z jeho deklarovanou vitalitou se jistě nikam do ústraní neuklidí. Ani nemůže. Pravděpodobné je další prodloužení mandátu a pokračování ve funkci. Mnozí odborníci tvrdí, že Putin v úřadu prezidenta bude nucen dožít. Nemůže si totiž dovolit odejít do ústraní, protože by se mohla dostavit změna kurzu a odplata. Druhou variantou je podpora stoupence po vzoru rošády s Dmitrijem Medveděvem v roce 2008.

Rusové kvitují postupy Putina a jeho směr Ruska, takže není důvod měnit kormidlo. Anexe Krymu či angažmá v Sýrii byly kroky, které Rusové většinově schvalují a imponují jim. Několik dní před ruskými prezidentskými volbami 2018 došlo k vraždě dvojitého ruského agenta Skripala – Rusové to většinově schvalují, protože zradil svoji vlast a tak si zasloužil zemřít.

Vladimir Putin navíc dává Rusům pocit národní hrdosti a důležitosti Ruska. Dokáže zakrývat skomírající ruskou ekonomiku závislou na přírodních zdrojích a zároveň mohutně prezentovat nejnovější drtivé zbraně Ruska, které podle jeho slov nemají ve světě konkurenci.

Vladimir Vladimirovič Putin ovládl Rusko do roku 2024 a lidé ho podporují. Revoluce předpovídaná  Alexejem Navalnym  je  nepravděpodobná a pokud se vžijete do obyčejných Rusů, tak nejspíše jejich volbu Putina z určité části pochopíte. Rusko za Jelcina a Rusko za Putina jsou dvě úplně odlišné země a ono obyčejní Rusové to pocítili přeci jen nejvíce.

Předchozí článekMichael Kocáb hovoří o nové politické straně na české politické scéně
Další článekNový předseda KSČM Josef Skála?

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here