David Rath se chce stát senátorem za Litoměřicko

0
3905
David Rath senátní volby
David Rath chce kandidovat do senátních voleb.

„Dobrý den, jmenuji se David Rath, jsem nepravomocně odsouzen na 8,5 let za KORUPCI a chtěl bych se stát Vaším senátorem milý Litoměřičáci. Máme toho hodně společného, no například jsem zde seděl 13 měsíců ve vazbě. Teď potřebuji imunitu, tak mě prosím zvolte. Jo a taky rozumím zdravotnictví.“

Nějak takhle by mohlo vypadat představení bývalé politické superstar ČSSD, exhejtmana, exministra a v neposlední řadě přistiženého korupčníka Davida Ratha.

Proč se chce stát David Rath senátorem?

Takže nejdříve může vzít v úvahu samotné prohlášení Davida Ratha, kde se snaží představit volební program do senátních voleb a nalákat možné potencionální voliče. Co jim slibuje?

„Velké skupiny jako Penta chtějí privatizovat potichu celou řadu nemocnic a nikdo se v­ politice tomuto nevěnuje, nikdo tomu nečelí a nepřichází s alternativním návrhem, jak tomu bránit a co místo toho nabídnout. A to je parketa, ve které jsem vždy byl poměrně silný.“

Takže zacílení by David Rath pro senátní volby měl. Vybral si důchodce, kteří potřebují zdravotní péči. Ale mohou mu vůbec uvěřit, že to s nimi myslí vážně?

Druhá varianta Rathova comebacku do české politiky je mnohem pragmatičtější. David Rath se potřebuje zbavit 8,5 letého trestu a co je lepší než imunita senátora. Logika je jasná.

No a také by Rath mohl navázat tam kde skončil. S Petrem Kottem a Kateřinou Kottovou podle spisů stihli převzít až 38 milionů na úplatcích. Takže pasáž o tom, kde by Rath vzal na senátní kampaň můžeme rovnou vynechat.

Proč do Senátu za Litoměřicko?

Zde je také několik jasných a logických odpovědí. Volby do Senátu se konají jen ve třetině obvodů. Pro Ratha je výhodné si vybrat nějaký obvod s nižší konkurencí, co nejdále od Prahy, kde je více kvalitních a známých kandidátů. Litoměřice se výborně hodí.

Navíc zde Rath pobýval již zmíněných 13 měsíců ve vazbě. Také zde mají problémy s nemocnicí a možná zde lidé již trochu pozapomněli na korupční kauzu, jež proběhla ve Středočeském kraji.

„V Litoměřicích jsem ve vazbě strávil dost času, takže město znám nejen jako občan, ale v podstatě i z druhé strany.“

Za jakou politickou stranu bude David Rath kandidovat?

ČSSD spálila mosty a má nyní úplně jiné problémy. Rath téměř s jistotou nepodpoří žádná parlamentní politická strana. Tak kdo?

Rath se vyjádřil, že vede jednání s celou řadou subjektů, avšak nejpravděpodobnější varianta je blok Hlava vzhůru Jany Bobošíkové. Podpisy občanů by Rath již neměl šanci sehnat, takže možná jedinou variantou bude polomrtvý blok Hlava vzhůru.

Konečné rozhodnutí musí padnout do pondělí, kdy je mezní termín k podání přihlášky do senátních voleb. Nemusíme vidět žádné měření volebních preferencí a průzkumy, abych tušili, že šance Davida Ratha jsou minimální. V pondělí uvidíme, jestli se zvládne do senátních dostihů alespoň přihlásit.

Předchozí článekPavel Fischer senátor nebo teprve kandidát na senátora?
Další článekŠimičáci jdou do komunálních voleb v Židenicích

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here