Rozhovor s Jaroslavem Fidrmucem o životních přesvědčeních a kandidatuře do Senátu na Prostějovsku

0
2382
Fidrmuc senátní volby Prostějov
Jaroslav Fidrmuc kandidát do Senátu na Prostějovsku.

Mgr. Jaroslav Fidrmuc, kandidát do Senátu Parlamentu ČR za senátní obvod 62 – Prostějov

Učitel matematiky a fyziky, 17 let ředitel gymnázia, 4 roky náměstek ministra školství, manžel, otec pěti dnes už dospělých dětí.

Motto: “Nechtějte být dokonalí, snažte se být jen každý den o trochu lepší“.

Věřím v sílu týmové práce a věřím, že tento svět můžeme společně měnit k lepšímu – vzděláváním, společnou prací a spravedlivým uspořádáním společnosti. Takový svět nestačí pouze budovat.  Je třeba ho i chránit.

Politika je služba druhým. Jejím cílem je vytvářet podmínky pro uplatnění jedinečnosti každého člověka, podpírat slabé a umožnit silným kráčet rychleji.

Jaroslav Fidrmuc webové stránky zde.

Jaroslav Fidrdmuc Facebook zde.

Jaký máte program a témata pro senátní volby v Prostějově?

Jsem odborník na vzdělávání, proto mojí klíčovou prioritou je rozvoj vzdělávání – finančně zajištěné školství založené na laskavosti a náročnosti,  rozvíjející talent každého dítěte. Personální posílení škol v oblasti asistentů pedagogů i dalšího pracovníků, které vytvoří prostor ředitelům škol pro řízení organizace a vedení lidí. Modernizace školství v oblasti technologií i metod zaměřených na „vzdělávání šité na míru“ každého dítěte.

Inkluzivní vzdělávání zvládnutelné pro učitele a přínosné pro všechny žáky, odbourání nadměrné administrativy. Přijímání na střední školy na základě výsledků vzdělávání na základní škole a maturitní zkouška, která je náročná, ale zvládnutelná pro žáky, kteří dojdou ve vzdělávání až do maturitního ročníku.

Mnoho let jsem pracoval v obecním i krajském zastupitelstvu. Proto chci prosazovat posílení rozpočtu  a zodpovědnosti obcí i krajů za vlastní rozvoj na úkor přebujelým a neprůhledným státním dotacím.

Mezi finančně nejhůř zajištěné skupiny obyvatelstva patří mladé rodiny s dětmi. Proto chci prosazovat zvýšení příjmů rodin snížením daňového základu pracujících rodičů a zajištění dostupného bydlení pro mladé rodiny v každé obci.

Z venkova odchází mladí lidé do velkých měst. Na podporu mladých lidí na venkově chci prosazovat zajištění rychlého internetu do každé obce a možnost práce z domova.

Trápí nás zneužívání sociálních dávek.  Omezením výše nájemného v sociálních bytech a podporou výstavby sociálních bytů chci zamezit obchodu s chudobou. Neprůhlednost čerpání sociálních dávek je možné odstranit tím  že o přiznání sociálních dávek budou rozhodovat obce.

Přebujelou administrativu a zdlouhavé čekání na úřadech chci řešit digitalizací státní správy a samospráv – občan musí mít možnost vyřizovat své záležitosti přes internet. Statistické údaje musí být sbírány na principu – „právě jednou“ – tedy údaje, které jsou státní správou a samosprávou od organizací i občanů sbírány si musí úřady předávat a ne je znovu vyžadovat po organizaci či občanovi.

Co můžete občanům v obvodu Prostějov nabídnout jako senátor a jaké jsou Vaše zkušenosti?

Rozumím českému školství a znám jej z mnoha různých úhlů – jako učitel na základní škole, jako zakladatel a dlouhodobý ředitel gymnázia a později jako náměstek ministra školství. Vzdělávání se odborně věnuji i v současnosti. Kromě tématu školství chápu jako svoji prioritu odpovědné zastoupení Prostějovska v Senátu.

Chci, aby problémy lidí žijících na Hané a Drahanské vrchovině  byly skutečně slyšet a řešily se. Mám sportovního ducha,  v mládí jsem se věnoval cyklistice, která mne naučila tvrdé práci a fair play.

Proč zrovna KDU-ČSL?

Jsem věřící člověk a dvacet dva let jsem působil v církevním školství. KDU-ČSL je strana, která jasně formuluje své hodnoty, které jsou mi blízké. A hodnoty jsou milníky cesty, které určují její směr a cíle.

Jak probíhá senátní kampaň a co plánujete do závěrečných dní?

Mám velké štěstí, že na mé senátní kampani spolupracuje tým báječných lidí a že se těším podpoře vedení KDU-ČSL. Základem kampaně je setkávání se s lidmi na ulicích, v obchodech, na náměstích, na kulturních a církevních akcích.

Při setkáních s lidmi mne zajímají jejich trápení a těžkosti, s kterými by potřebovali pomoci. O možnosti, jak řešit problémy regionu píšu články do denního tisku, zveřejňuji na svých webových stránkách či sociálních sítích.

Jaký máte vztah městu Prostějov a celému volebnímu obvodu?

Na Prostějovsku žiji se svou rodinou od roku 1983 a prožil jsem zde celý svůj profesní život. Jako učitel a ředitel školy jsem poznal radosti i problémy lidí celého regionu, jako cyklista a turista znám každý jeho kout. Je to místo, kde je můj domov, kde vyrostli naše děti a kde mám mnoho přátel. Je to kraj, na kterém mi záleží.

Jaký máte rozpočet na senátní kampaň?

Aktuálně 400 tisíc Kč a děkuji všem, kteří mi na kampaň jakkoli přispívají – finančně, nezištnou pomocí, radou či tím, že mi dají svůj hlas. Udělám vše pro to, aby to byla jejich dobrá investice.

Znáte Vaše protikandidáty na Prostějovsku?

Osobně znám ze svého profesního i politického života většinu kandidátů do Senátu za náš volební obvod 62 – Prostějov.

Kdo si myslíte, že se dostane do druhého kola?

Jsem přesvědčen, že do druhého kola postoupí zástupci demokratických stran, kterým jde o to, abychom žili nejen ve společnosti bohaté, ale také ve společnosti, která podporuje a chrání slušné pracovité lidi. A k nim patřím i já.

Volební preference a průzkumy ukazují šance Jaroslava Fidrmuce na druhé kolo senátních voleb velmi reálně. Jaroslav Fidrmuc patři společně s Boženou Sekaninovou a Irenou Blažkovou mezi tři nejsilnější kandidáty v prvním kole senátních voleb na Prostějovsku.

Předchozí článekHerbert Pavera, nejlepší starosta 2014-2018 jde do senátních voleb na Opavsku
Další článekRozhovor s Lucií Zajícovou o motivaci kandidovat do Senátu ve volebním obvodu Brno-město

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here