Ústavní právník Aleš Gerloch kandiduje na Praze 12 proti Pilnému a Fischerovi

0
2464
Aleš Gerloch kandidát do senátu
Ústavní právník Aleš Gerloch

Aleš Gerloch patří společně s Ivanem Pilným podle volebních preferencí k nejvýraznějším vyzyvatelům Pavla Fischera na Praze 12 ve volebním obvodu číslo 17.

Jmenuji se Aleš Gerloch a jsem prorektorem Univerzity Karlovy a odborníkem se čtyřicetiletou praxí v problematice práva a zejména ústavního práva. Z pozice místopředsedy Legislativní rady vlády se spolupodílím na tvorbě nové legislativy a spolu s ostatními členy se snažím o korekci nekvalitních návrhů.

To je ostatně i jedním z důvodů, proč kandiduji do Senátu PČR – je tam dle mého názoru velice málo právníků. Přitom právě horní komora by měla být jakousi pojistkou proti nepromyšleným změnám a návrhům zákonů z Poslanecké sněmovny a v obdobném smyslu by měla bránit i naši Ústavu.

Jaký má Aleš Gerloch program a témata pro senátní volby?

Kromě již zmíněné ochrany Ústavy bych rád usiloval o ústavní zakotvení českého národa jako státotvorného národa a výslovné stanovení, že v České republice je český jazyk státním jazykem. Podobné úpravy bývají obsaženy i v ústavních dokumentech dalších demokratických států a byly také v minulosti v naší ústavní úpravě. Rád bych kvalifikovaně pomohl při tvorbě návrhů na přezkoumání ústavnosti zákonů u Ústavního soudu či případných změn v ústavním pořádku.

Jako senátor volebního obvodu č. 17 bych se zaměřil především na dopravní tematiku, která v oblasti velmi rezonuje. Aktivně bych se zajímal o problematiku výstavby metra D, dostavby tramvajové trati a vnějšího silničního okruhu či rozvoj infrastruktury dle potřeb jednotlivých městských částí při zachování zeleně.

Co můžete občanům ČR nabídnout jako senátor a jaké jsou Vaše zkušenosti?

V oblasti práva 40 let zkušeností a praxe, které jsou díky kontinuálnímu zaměření na tuto oblast, troufám si říci, poměrně obsáhlé. Použitím těchto znalostí ve službě občanům bych pomohl k zefektivnění ústavního systému našeho státu a kvalifikovaně se podílel na korekci nepromyšlených návrhů zákonů a posléze také jejich kvapných a častých změn, které by mohly v praxi České republice uškodit.

Proč zrovna kandidatura jako nezávislý?

Senát by měl být dle mého názoru o osobnostech. Ne primárně o politických stranách. Nechtěl jsem být svázaný politickými podmínkami nějaké partaje. Jako nezávislý odborník a senátor mohu více a účinněji pomoci voličům a nepodléhat úzkým stranickým zájmům – čili přesně tak, jak by dle mého názoru měla senátorská práce vypadat. To nevylučuje spolupráci s ostatními senátory, popř. senátorskými kluby v otázkách, které vyplývají z mého programu.

Jak probíhá kampaň a co plánujete?

Kampaň probíhá v současnosti již vícero měsíců. Před pár dny jsem zahájil kontaktní část, v rámci které plánuji setkání s voliči v restauracích i na dalších místech. Pravidelně se vyskytuji na místech, kde společně s mým týmem vysvětluji mé záměry a politické cíle a mluvím s lidmi. Na závěr kampaně mám připraveno několik překvapení, o tom je ale teď předčasné mluvit.

Jaký máte vztah k obvodu?

Mám zde trvalý pobyt a jsem s ním dlouhá léta spjatý. Dobře znám jeho místní problematiku a s ním spojených jednotlivých městských částí. Každý senátor by měl zblízka znát svůj obvod, ve kterém kandiduje.

Jaký máte rozpočet na kampaň?

Financování se pohybuje v rámci zákonných limitů.

Znáte Vaše protikandidáty?

Aktivity mých protikandidátů sleduji. Znát dobře soupeře je jistě potřebné, drtivou část mého úsilí ale věnuji samozřejmě vlastní kampani. V této chvíli již především kontaktní v ulicích, abych voličům včetně dosud nerozhodnutých dokázal, proč právě já jsem ten pravý kandidát na senátora.

Předchozí článekDagmar Halašová: Nebaví mě poslouchat jen stížnosti a nic neudělat pro jejich nápravu
Další článekPetr Michek jde do senátních voleb v barvách Moravanů

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here