Kateřina Konečná jako „lídr“ KSČM pro volby do Evropského parlamentu

1
2514
Volby do Evropského parlamentu, KSČM a Kateřina Konečná

Každé volby potvrzují, že KSČM je v trvalém úpadku, avšak ve velmi mírném. Hlasy k pootočení kormidla a výměně Vojtěcha Filipa již utichly a čeká se, jestli komunisté zlomí trend posledních let.

Jako lídra si komunisté zvolili dlouholetou poslankyni a nynější europoslankyni Kateřinu Konečnou. Vrcholný orgán KSČM ji upřednostnil před Jaromírem Kohlíčkem v poměru 59 ku 19 hlasům.

Kateřina Konečná musí obhájit 3 mandáty v Evropském parlamentu

Kateřina Konečná si vyzkoušela roli lídra či lídryně již před pěti lety a to komunisté ve volbách 2014 do Evropského parlamentu poměrně uspěli a získali tři mandáty se ziskem 10,98 % hlasů.

Při současné formě KSČM ve volebních preferencích je obhajoba tří mandátů velice složitým úkolem.

Kateřina konečná má jasnou podporu vedení strany, což také potvrzuje prohlášení Vojtěcha Filipa.

Jsme šťastni, že Kateřina Konečná, která obstála ve svém prvním volebním období v Evropském parlamentu, může vést znovu listinu, protože to bude znamenat kontinuitu naší práce“. Vojtěch Filip

Program KSČM pro volby do Evropského parlamentu 2019

Konečná se nechala slyšet, že jako místopředsedkyně komunistů pro evropské záležitosti, volby do Evropského parlamentu již nějaký čas chystá.

V programu komunistů pro eurovolby nebude chybět euroskepticismus a až populistická kritika EU. Komunisté podobně jako ostatní strany více či méně vsadí v květnových volbách na kritiku EU.

Konečná se k připravovanému programu vyjádřila následovně na svých webových stránkách:

„Půjde o hodně – třeba o to, abychom nekupovali nekvalitní potraviny – ale o to dražší! Půjde o to, aby český zaměstnanec za stejnou práci nedostával třetinu toho, co jeho německý kolega. Půjde také o migraci a boj s terorismem. Půjde i o to, aby nám úředníci z Bruselu nediktovali co a jak máme doma dělat a další…ale nebojte NENECHÁME TO TAK.“ Kateřina Konečná

Přes první těžkopádnější větu je myšlenka celého programu jasná. KSČM chce taky klást důraz na suverenitu České republiky a jasně se vyhradit proti další integraci do struktur Evropské unie.

V minulých volbách v roce 2014 se komunisté soustředili lepší čerpání eurodotací a ochranu životního prostředí.

Ve volbách do Evropského parlamentu 2019 bude po KSČM nutnost hlavně mobilizovat své skalní voliče, protože získávání nových, je v případě KSČM značně obtížné. Mobilizace k volbám do EU bude probíhat především skrze kritiku EU. Většina voličů KSČM je primárně proti EU i většina také proti orientaci ČR směrem na západ.

„Současná evropská integrace je nefunkční. EU potřebuje zásadní změnu. Nemůže to být uskupení, které řídí bruselští byrokraté„. Kateřina Konečná

Deklarované priority programu

  • rovnost
  • bezpečnost
  • demokracie
  • transparentnost
  • soběstačnost

Kampaň KSČM bude skromná s plánovaným rozpočtem 7,5 milionu korun s DPH.

KSČM – česká levice společně!

Přesně pod tímto názvem vyrazí do květnových eurovoleb KSČM. Mimo jediné parlamentní síly KSČM na této kandidátce budou také politické strany či hnutí:

  • Ne základnám
  • KSČ
  • Strany demokratického socialismu

„Naší tendencí není se izolovat, ale otevřít tak, abychom ve výsledku byli jedinou levicovou hybnou silou, která bude spojovat a integrovat, a ne se někde schovávat a hrát si jen to své.“ 

Zvolená kandidátka pro květnové volby 2019:

  1. Kateřina Konečná
  2. Andrej Bóna
  3. Arťom Korjagin
  4. Roman Blaško
  5. Lukáš Pařízek
  6. Dagmar Švendová
Předchozí článekJaromír Štětina nebude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu za TOP 09
Další článekVolební model preferencí v prosinci 2018 od CVVM, Okamura pod 5 %

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here