Rozhovor s Liborem Michálkem o senátních volbách i boji proti lumpárnám

0
1536
senátní volby 2018 Praha 2 a 3
Libor Michálek

Jeden z nejaktivnějších senátorů v historii horní komory kandiduje do doplňujících senátních voleb na Praze 9. Přečtěte si představení a rozhovor s tímto bezesporu zajímavým kandidátem.




Profesní život věnuji boji proti lumpárnám. V roce 1996 jsem veřejně upozornil na chyby v privatizaci a byl jsem vyhozen z Fondu národního majetku. V Komisi pro cenné papíry a v České národní bance jsem pomohl okradeným klientům fondů zachránit miliardy korun.

V roce 2010 jsem na Státním fondu životního prostředí zastavil pokusy o rozkrádání dotací. V Senátu se mi podařilo prosadit novelu zákona o daních z příjmů, která zamezila daňovým únikům cca 500 milionů korun ročně. Vážím si toho, že jsem obdržel cenu Františka Kriegla od Nadace Charty 77 za občanskou statečnost i další ocenění.

Jaký má Libor Michálek program a témata pro doplňující senátní volby na Praze 9?

Je potřeba si uvědomit, že zvolený senátor nebo senátorka bude mít mandát jen na 1,5 roku, a to do října roku 2020, kdy měl původně končit mandát paní Baudyšové. Vzhledem k tomu, že senátorům trvá nejméně rok, než nějakou novelu zákona připraví a další rok může trvat schvalování, nováček v Senátu nemá šanci změny prosadit.

Z let 2012 až 2018, kdy jsem byl vyhodnocen jako nejaktivnější senátor (předložil jsem 18 novel zákonů) mám připravenu řadu návrhů, jak posílit transparentnost a profesionalitu ve veřejné správě.

Jaké je Vaše nejoblíbenější místo na Praze 9?

Mám rád místa, z nichž je výhled. Líbí se mi tedy procházky kolem Proseckých skal. A pak mám rád létání. Takže letiště Praha Letňany i Praha Kbely, které jsem měl možnost jako senátor navštívit.

Nadhled je něco, o co se v politice snažím. Nedívám se na návrhy podle toho, zda přichází z levého nebo pravého křídla. Pro rovnováhu ve společnosti je třeba dbát současně o práva a svobody jednotlivce jako o solidaritu v rámci celku.




Co můžete občanům ČR nabídnout jako senátor a jaké jsou Vaše zkušenosti?

Dlouhou dobu jsem pracoval v oblasti ochrany spotřebitelů, mám zkušenosti s tím, jak omezit prostor pro korupci a jak pomoci zlepšit konkurenceschopnost naší ekonomiky. Slibuji občanům, že v Senátu nebudu hájit zájmy různých lobbistů, jak jsme toho v Senátu často svědky.

Budu prosazovat změny, které pomohou tomu, aby státní správa a státem řízené podniky a firmy fungovaly profesionálně a ve prospěch běžných občanů.

Jaké tři hodnoty jsou pro Vás nejdůležitější?

Poctivost, odpovědnost a vytrvalost. Když se bavím s občany, řada z nich nemá moc naděje, že se dočká pozitivních změn. Snažím se tedy ukazovat, že zejména vytrvalost a důslednost pozitivní změny přináší.

Například v roce 2012 byla Česká republika na 54. místě v indexu vnímání korupce. V roce 2018 to byla již 38. pozice. Pokulháváme ještě za průměrem EU, ale už se veřejné zakázky nepředražují o miliardy korun, jako tomu bylo dříve.

Politika se dá dělat čistě. I jeden senátor, pokud se práci v Senátu věnuje naplno, může pozitivní změny prosadit. Politiku lze dělat jako službu lidem.

Libor Michálek

Proč zrovna Hnutí VIZE pro Česko ?

Hnutí VIZE pro Česko vzniklo u příležitosti 100 let založení Československa. Chce navazovat na hodnoty, které ctil Komenský, Masaryk nebo Baťa. Hnutí se zaměřuje na střednědobé a dlouhodobé cíle, a to je mi sympatické. V několika světových žebříčcích se Česká republika pohybuje kolem 30. místa a jsem přesvědčen, že máme na to být v řadě oblastí v první dvacítce a v top prioritách i mezi světovou špičkou. Chce to ale poctivost, píli, disciplínu a také větší míru svornosti, o které psal již Komenský.

Jak probíhá předvolební kampaň na Praze 9 a na jaké komunikační kanály nejvíce vsázíte?

Předvolební kampaň je v plném proudu. Hodně se věnuji kontaktní kampani, sociálním sítím a psaní stanovisek k různým otázkám.

Jaký máte vztah k volebnímu obvodu a Praze 9?

Velmi pozitivní :-). V letech 2012 až 2018 jsem byl senátorem i v části Praha 9, takže velmi dobře vím, jaký je zde problém např. s dopravou. Na straně druhé je potřeba občanům vysvětlovat, že z úrovně Senátu se lokální problémy dají řešit jen nepřímo, neboť legislativa má celostátní působnost.

Úkolem Parlamentu je zjednodušit procesní předpisy, které u nás patří k nejsložitějším v Evropě, úkolem úřadů je rychle a správně rozhodovat, úkolem soudů je v přiměřeném čase a spravedlivě posoudit, zda vše proběhlo v souladu se zákony.

Jaký máte rozpočet na senátní kampaň? Jaká položka z rozpočtu bude nejvyšší?

Rozpočet je kolem 200 tisíc korun. Nejvíce se zatím vydalo za inzerci.

Znáte Vaše protikandidáty v senátních volbách? Jaký je Vám z nich nejsympatičtější?

Osobně znám paní Sykovou, neboť již v Senátu působila. Podpořila některé mé návrhy, za což jí děkuji. Na straně druhé mě zklamalo, že se připojila k ústavní stížnosti, která požadovala zrušení zákona o registru smluv. Naštěstí zafungoval Ústavní soud a stížnost 30 senátorek a senátorů zamítl. S ostatními kandidáty zkušenost nemám.




Kdo si myslíte, že se dostane do druhého kola senátních voleb na Praze 9?

Spekulace a odhady jsou úkolem politologů, novinářů, agentur pro výzkum veřejného mínění a sázkových kanceláří. Před půl rokem jsem do druhého kola senátních voleb postoupil, tak se samozřejmě nyní snažím, abych nejen postoupil, ale i zvítězil 🙂

Pokud Vás zajímají i rozhovory s dalšími kandidáty do Senátu na Praze 9, tak si můžete pokračovat na rozhovor s Petrem Daubnerem, Jiřím Koskubou i Davidem Smoljakem.

Předchozí článekZeman podpoří v druhém kole prezidentských voleb na Ukrajině PUTINA
Další článekZvládne Martin Hrubčík obhájit post senátora pro hnutí ANO?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here