E-shop na dálniční známky opět ukázal, že stát je nejhorší hospodář!

0
1351
stát obchod
stát obchod

Ve škole nás učí, že je správné platit daně. Ten kdo daně neplatí, tak je lump. Ten kdo krátí stát na daních, tak je dle zákona tvrdě trestán. Daně jsou důležité k tomu, aby jsme se všichni měli dobře a žili v blahobytu. Je tomu ale opravdu tak?

E-shop za 400 miliónů

Minulý týden byla medializována zakázka Státního fondu dopravní infrastruktury na IT, kde mnoho odborníků z branže překvapila především částka 400 miliónů korun bez DPH. Tento projekt je podle konzervativních odhadů předražen o polovinu, ovšem dle odvážnějších odhadů je cena 10x vyšší než v komerční sféře.

Z pohledu průměrného daňového poplatníka, který je daněn jeden z nejvíce ze zemí OECD, se jedná o smutný příběh. Celý měsíc pracuje, snaží se a následně si „stát vezme“ 43,78 % peněz z to, co si vydělá. A k čemu to potřebuje?

Abychom měli kvalitní zdravotnictví? Ok. Abychom měli kvalitní školství. Ok Abychom měli kvalitní silnice? Ok.

No teď je ale další otázkou, jestli je naše dopravní infrastruktura odpovídající prostředkům, které jsou za tyto dopravní projekty utráceny. Právě školství a doprava jsou pod silnou kritikou, kvůli neefektivnímu hospodářství. Toto tvrzení řekl v podzimním rozhovoru například nejslavnější český krizový manažer Václav Novák. Zjednodušeně je tato kritika cílena na poměr nákladů a kvality poskytovaných služeb.

No a pak přijde e-shop za 400 milionů..

Většina lidí v IT či marketingu zhruba ví, kolik stojí provozování eshopu o několika produktech. No a snad úplně všichni vědí, že by bylo v zájmu státu vytvořit pobídky pro firmy, které zvládnou tento eshop vytvořit kvalitně a co nejlevněji. No a také všichni vědí, že by mělo výběrové řízení vybrat nejvýhodnější variantu. Nic z toho se nestalo.

Řešení? Mimo stát..

Celá tato situace zvedla ze židle podnikatele v IT, Tomáše Vondráčka. Vondráček odvádí na všech možných daních milióny korun a tak není divu, že byl touto zakázkou pobouřen. Ten nabídl státu řešení, které vypadá až trapně jednoduše.

 Už nikdy se k našim společným penězům nikdo nesmí chovat tak, jak to nyní předvádí stát!

Tomáš Vondráček

Vondráček se chystá uspořádat společné setkání programátorů, kde chce veřejně ukázat, jaké úsilí stojí vytvořit eshop na prodej dálničních známek. Vondráčkovi se přihlásily desítky programátorů, webdesignérů a dalších odborníků, kteří chtějí zdarma přispět svojí prací.

Hackatlon zaměřený na tvorbu eshopu by měl odstartovat v pátek 24. ledna v 18 hodin v sídle Vondráčkovy firmy Actum Digital v Holešovicích.

„Rozhodli jsme se, že příští víkend zorganizujeme veřejný hackathon a celý systém e-shopu na dálniční známky zdarma naprogramujeme, spustíme a v pondělí nabídneme státu za účasti médií!“

Tomáš Vondráček

Stále máte chuť platit daně?

Andrej Babiš jako chytrý premiér ihned „odstřelil“ ministra Kremlíka, což je racionální rozhodnutí ze všech úhlů pohledu. Andrej Babiš si tím navíc udrží určitou auru dobrého hospodáře a vládní hnutí ANO nezaznamená výrazný pokles preferencí.

Tím se ale neřeší systémový problém, že přes stát protéká obrovské množství financí, které je neefektivně alokováno. Stát hospodaří výrazně hůře než soukromé firmy nebo jednotlivci. Otázka tedy zní, jestli by lidé nedokázali smysluplněji utratit peníze, které jim stát každý měsíc „bere“ na daních.

Podobné kauzy nahrávají tomu, aby v České republice toto téma uchopila relevantní politická síla, která bude jasně prosazovat užší a transparentnější stát.

Předchozí článekZemřel Jaroslav Kubera: Předseda Senátu a bojovník za svobodu jednotlivce
Další článekMarian Jurečka se stal novým předsedou a lídrem KDU-ČSL

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here