Shrnuto: Inaugurace prezidenta Petra Pavla

0
522
Petr Pavel
Petr Pavel

Ve čtvrtek 9. března 2023 se konala inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, který zvítězil z mnoha důvodů. Celou akci měli na starosti dosluhující kancléř Vratislav Mynář, jeho nástupkyně Jana Vohralíková a kancléř Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Ve čtvrtek o půlnoci skončil mandát prezidenta Miloše Zemana a spolu s tím se ceremoniálně svěsila prezidentská standarta jako symbol prázdného prezidentského úřadu. Uzavřen byla také hlavní brána vedoucí z Hradčanského náměstí na první nádvoří. Ta se znovu odemknula až dopoledne, před příjezdem Petra Pavla.

vladislavský sál

Samotná inaugurace začala ve 14:00 ve Vladislavském sále. V něm se tato ceremonie koná již od roku 1934, kdy zde byl jmenován do funkce Tomáš Garrigue Masaryk.

Důležití hosté

Ve Vladislavském sále došlo k setkání členů 200 poslanců a 81 senátorů. Také byli pozváni předchozí prezidenti Václav Klaus, Miloš Zeman a manželka Václava Havla Dagmar Havlová. Celkově pozvání dostalo okolo 800 lidí. Většinu z nich tvořili senátoři, poslanci, soudci a jiní zástupci důležitých institucí. Pak hlavně lidé, kteří Petrovi Pavlovi pomáhali s kampaní.

Hlavním vyvrcholením inaugurace byl slavnostní slib nového prezidenta. Petr Pavel položil ruku na ústavu, odříkal slib a potvrdil ho podáním ruky s předsedou Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a podpisem slibu, který nechala trojkoalice vyrobit. Ihned poté následoval slavnostní poslech hymny, během které z Petřína vojáci odpálili dvacet jedna dělových salv a přehlídka historických praporů. Nad hrad byla znovu vytažena standarta.

slib prezidenta
slib prezidenta – https://twitter.com/market_a/status/1633008636355043328

Prezidentův proslov

Následoval projev prezidenta, který trval zhruba patnáct minut. Prezident v něm zdůraznil, že chce do vedení země vrátit důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty. Také prohlásil, že čelíme stejným problémům, jen společně se s nimi dokážeme vypořádat. Podotkl, že podle něho není rozdělená společnost, ale mělo by se mluvit více o věcech, kterou ji spojují. Slíbil, že zveřejní plán svých cílů na prvních sto dní ve funkci. Také veřejnost ujistil, že se bude dál věnovat návštěvách regionů a plánuje více otevřít Hrad lidem.

Po skončení inaugurace vyšel na balkon směrem na třetí hradním nádvoří, aby se ukázal veřejnosti. Pavel řekl lidem pár slov a odhalil prezidentskou standartu, kterou během mandátu Miloše Zemana vyměnila skupina Ztohoven za rudé trenýrky. K tomu mu státní hymnu zpíval Kühnův dětský sbor.

Akce pak pokračovala ve Španělském sále, kde byly pro 2500 účastníků připraveny slavnostní číše vína. První dáma poté odešla do Španělského sálu a prezident Petr Pavel se vydal k Matyášově bráně. Tam na něho čekal náčelník generálního štábu Karel Řenka. Ten prezidenta doprovodil k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. U sochy Petr Pavel položil květiny. Poté se pozdravil s lidmi. Poté se prezident vrátil zpět do Španělského sálu, pozdravil účastníky akce a pozvedl číši vína. Prezident všechny překvapil vystoupením bývalých členů skupiny Spirituál kvintet. Skupina zahrála písně, jako jsou Za svou pravdou stát, Jednou budem dál a Až se k nám právo vrátí, které mají spojitost s rokem 1989.

svatovítská katedrála

Zakončení ceremonie

Ceremonie byla zakončena v 18:00 ekumenickou modlitbou za vlast a prezidenta ve svatováclavské kapli v katedrále svatého Víta. Petr Pavel pak přešel do hlavní lodě katedrály. Tam si všichni poslechli Te Deum od Antonína Dvořáka v podání České filharmonie. Zazněla znovu i státní hymna i  Meditace na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka. V katedrále se k prezidentovi připojili také pražský arcibiskup Jan Graubner, čeští a moravští biskupové, předsednictvo Ekumenické rady církví a další důležití představitelé církví. Tím celá ceremonie skončila.

Předchozí článekPetr Pavel je novým prezidentem ČR: Proč zvítězil?
Další článekPřehled forem vlády ve světě

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here