Egovernment ve vládním období 2017-2021

0
2671
Egovernment vláda

Egovernment nebo také e-Government se zabývá přesunutím výkonu vládnutí ve veřejném sektoru směrem k digitalizaci. Moderní informační a komunikační technologie by měly uživatelsky zjednodušit veřejnou správu pro občana. Egovernment ve vládním období 2017-2021 bude po letošních volbách nejspíše převážně v rukou ANO 2011. Andrej Babiš vyhrál přesvědčivě volby a v oblasti eGovernmentu má podle programu co nabídnout.

Co eGovernment přináší?

Především zjednodušení a zrychlení veřejné správy. Pomocí e-Governmentu by se měla veřejná správa především zefektivnit a zrychlit. Egovernment je jedním z nejméně kontroverzních témat a shoda pro postup k digitalizaci je poměrně široká. Také u veřejnosti je toto téma vysoce populární. Stát by měl ušetřit peníze za zaměstnance a lidé by zase měli ušetřit čas na úřadech. Egovernment je zastřešující pojem a časté se také uvádějí další.

 eHealth

Elektronizace zdravotnictví je velmi atraktivní krok jak pro doktory tak samotné pacienty. Pomocí digitalizace a ICT bude možné mít kartotéku pacienta online, sledovat veškerá vyšetření a kompletní anamnézu. Výsledkem bude nejen neuvěřitelné zrychlení a usnadnění. Dokonce výsledky lékařů by měly být kvalitnější díky detailní možnosti zkoumání stavu pacienta.

 eCommerce

K podnikání je potřeba úzká spolupráce s úřady a díky kompletnímu ucelení bude možné vše spravovat z jednoho místa. Samozřejmě samotní podnikatelé ušetří mnoho času, jenž by jinak strávili po úřadech. E-Commerce tedy nabízí centralizaci správy svého podnikání a zjištění všech potřebných údajů na jednom místě.

Vláda ANO 2011 a e-Government

ANO 2011 ve svém předvolebním programu věnuje poměrně širokou pozornost právě e-Governmentu. Pokud ANO 2011 úspěšně sestaví vládu a bude plnit předvolební program, tak se v horizontu následujících let můžeme těšit na:

  • zjednodušení administrativní náročnosti
  • ID karta – Občanský průkaz jako vstupní klíč k mnoha možnostem
  • identifikace pomocí biometrických prvků, otisků prstů a skenu sítnice
  • vytvoření portálu občana, kde bude vše na jednom místě
  • kratší a předvyplněné formuláře

ANO 2011 nemá sice takové ambice a nejspíše ani tak jasnou vizi v digitalizaci jako například Piráti. Jestliže se však povede alespoň 4 z 5 výše jmenovaných bodů, tak to Českou republiku zase o kousek posune.

Předchozí článekPovolební vyjednávání 2017
Další článekPráce politických stran na Facebooku ve volbách 2017 vol.1

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here