Zeman podporován Babišem a ANO u prezidentských voleb

1
2544
Podpora Zemana Andrejem Babišem a ANO 2011

Volby do Poslanecké sněmovny nám mohly v mnohém napovědět také o možných šancích různých kandidátů na prezidenta. Velice důležitým aspektem se stává podpora ANO 2011.

Podpora Zemana Babišem a ANO 2011

Pokud bude naplněn tento předpoklad, tak má Miloš Zeman vysoké šance na obhajobu úřadu. ANO 2011 získalo ve volbách do Poslanecké sněmovny téměř 30% hlasů. Pokud by Andrej Babiš vyslovil podporu a doporučení k volbě Miloše Zemana, tak Zemanovi stoupnou šance na znovuzvolení. Pokud by se však stal opak a Andrej Babiš podpořil například druhého favorita prezidentských voleb Jiřího Drahoše, tak máme nového hlavního kandidáta na prezidenta.

Podpora či doporučení ANO 2011 bude opravdu zlomovým faktorem prezidentských voleb 2018. Miloš Zeman si je toho vědom a snaží se po volbách do Poslanecké sněmovny Andreji Babišovi maximálně vyhovět.

Zeman i Babiš jsou si vzájemně prospěšní

Podpora Zemana Andrejem Babišem a ANO 2011 je částečně očekávaná, avšak Andrej Babiš si je vědom, že by jasná podpora mohla ANO 2011 v budoucnu poškodit. Možná tedy dojde jen k slabé podpoře nebo nevýraznému doporučení. Miloši Zemanovi by v současné době stačilo, aby se ANO 2011 vůbec k prezidentským volbám nevyjadřovalo.

Další politické strany podporující Miloše Zemana

Miloš Zeman bude mít jistě podporu své strany SPOZ, jenž je spíš takovým nepovedeným projektem. Tato politická strana by možná nejvíce Miloše Zemana podpořila, když by se rozpustila nebo by o volbách zalezla někam do kouta. Možnou podporu by mohl Miloš Zeman dostat od SPD, které dosáhlo dobrého volebního výsledku – její voliči taky sdílejí některé myšlenky se současným prezidentem.

Podpora Jiřího Drahoše

Jiřího Drahoše by měly podpořit všechny pravicové strany, tedy ODS a TOP 09. Dále se na jeho stranu přikloní STAN i KDU-ČSL. Možná ne všechny tyto strany se přikloní a doporučí volbu Drahoše hned v prvním kole. V druhém kole je možnost příklonu k Jiřímu Drahošovi i u Pirátů a ČSSD.

Výsledný součet by předznamenával velice vyrovnanou bitvu v druhém kole. Je však velice obtížně odhadnutelná míra využití doporučení od politických stran. Každopádně Jiří Drahoš je dnes jediným možným konkurentem Miloše Zemana do druhého kola prezidentských voleb.

Předchozí článekPředčasné volby do Poslanecké sněmovny 2018
Další článekPreference prezidentských kandidátů v listopadu 2017

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here