Zastupitelstvo Prahy po komunálních volbách 2018: „Vyrovnaná pětka“

1
5458
Složení magistrátu města Prahy
Praha složení zastupitelstva

Nejspíše nejsledovanější „komunální volby“ se odehrály v Praze, kde si pražané volili 65 členné zastupitelstvo na Magistrát. Již před volbami bylo jasné, že není horkého favorita a v průzkumech volebních preferencí pro Prahu se o první místo těsně přetahovali Piráti a ODS.

Zastupitelstvo na Magistrát hlavního města Prahy v období 2018-2022

Všech pět politických subjektů, které se na Magistrát hlavního města Prahy dostaly, mají téměř totožný výsledek. V tomto případě nehraje větší role to, že vyhrála ODS.

  1. ODS 17,87 %                                    14 mandátů
  2. Piráti 17,07 %                                  13 mandátů
  3. Praha Sobě 16,57 %                        13 mandátů
  4. Spojené síly pro Prahu 16,29 %     13 mandátů
  5. ANO 2011 15,37 %                          12 mandátů

S 3,5 % hlasů skončila SPD, která se v Praze snažila poměrně hlasitě agitovat, avšak volby ukázali, že Praha není město Tomiovi zaslíbené. Pražané tolik neslyší na hrozbu migrantů a na druhou stranu nevěří kapacitám v SPD, že by zvládali digitalizaci.

Obrovskou blamáží skončila volební kampaň ČSSD, která sice neočekávala zářný úspěch. Na druhou stranu jistě nečekala, že skončí za KSČM i SPD s necelými 3 % hlasů. Pro ČSSD v Praze museli hlasovat opravdu pouze její členové a ti nejvěrnější příznivci.

Praha na pět „stejných“ dílů

  1. Vítězem je ODS, avšak s výsledkem pod 20 % má podobnou vyjednávací pozici jako zbylé čtyři politické strany. ODS si z minulosti nese odér korupčních kauz a kmotrů, takže se ostatní strany přílišně neženou do koaliční spolupráce. Odska urvala svojí negativní kampaní před komunálními volbami a ostrými lokty těsné vítězství na pražském Magistrátu.

  2. Druzí skončili těsně Piráti, kteří si připsali 13 mandátů. Ze 17 % dalece předčili svůj výsledek v loňských volbách do Poslanecké sněmovny. Piráti byli dlouhou dobu žhavými favority na opanování Magistrátu, avšak poslední měsíc před volbami dle preferencí lehce ztratili.

  3. Obrovské překvapení voleb je Praha Sobě Jana Čižinského, který z politické platformy pro Prahu 7 udělal subjekt kandidující ve velkém boji o Magistrát. Nutno říci, že tento projekt se velice chytil a Jan Čižinský zaostal za vítězem téměř jen o procento.

  4. Spojené síly pro Prahu skončily na čtvrtém místě, ale zisk mandátů je totožný s Piráty a Prahou Sobě tedy 13 zastupitelů.

  5. Posledním subjektem na Magistrátu je ANO 2011, jenž bere volební výsledek jako mírné zklamání. Lídr kandidátky Stuchlík velice reálně uvažoval o místu primátora a také na něj byly nejnižší kurzy. Po neslavném konci Adriany Krnáčové však ANO v Praze skončilo pod očekáváním. 

Koalice na Magistrát hlavního města Prahy 2018

Rozložení sil je poměrně snadné. Na Magistrát se dostalo pět stejně velkých subjektů. K nadpoloviční většině je zapotřebí koalici jakýchkoliv 3 subjektů. Variant je tedy hned několik.

Každopádně rozložení sil je velice zajímavé. V této konstalaci mandátů lze jednoduše obejít vítěz voleb, avšak co je ještě zajímavější – lze také obejít vítěz voleb s druhým v pořadí. Čistě teoreticky je možné sestavit koalici Praha Sobě, Spojené síly pro Prahu a ANO 2011.

Mnohem pravděpodobnější a ideově spřízněnější je ale koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu. Druhý, třetí a čtvrtý mají pohodlnou většinu 39 křesel z 65 členného zastupitelstva.

 

Předchozí článekTOP 7 politických bizárů z komunální kampaně 2018
Další článekVětšinový volební systém do Senátu ČR

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here