Ekonomická recese COVID-19 v předběžných číslech

2
1199
COVID 19 ekonomika
COVID 19 ekonomika

Výhodou krize je vždy to, že se po krizi můžete odrazit nahoru. Jaký bude dopad pandemie koronaviru ještě nemůžeme zcela odhadnout. Nyní jsme na začátku a současné předpokládané škody na ekonomice jsou obrovské.

Jeden den řekne v televizi ministryně financí, že plánují navýšení na 100 miliard, druhý den slyšíte od premiéra, že navýšení bude spíše 200-300 miliard. A to se bavíme o současných škodách. Nikdo si netroufá odhadovat škody, pokud by ekonomika nešlapala dalších 5 měsíců.

Daňová kvóta

Daňová kvóta v současnosti činí zhruba 36 % HDP, což je nejvíce v historii. Stávající vláda měla tu výhodu, že se ekonomice výrazně dařilo a malé hřebíčky, které do ní zasekávala, nebyly celkově tolik cítit. V současné krizi pozná většina živnostníků i firem dramatický pokles. Daňová zátěž se stane neúnosnou a nezaměstnanost poroste.

Vláda zatím přišla s bezúročnými půjčkami a v posledních dnech se také stále více mluví o odpuštění sociálního pojištění a přímé pomoci ve výši 100 mld. Kč. Spravedlivé by bylo snížit celkové zdanění a především odvody na sociálním pojištění.

Plošně a bez dalších byrokratických kliček a žádostí.

Z ekonomického hlediska nesou lépe situaci zaměstnanci ve státním sektoru. Například učitelé dostali v nedávné době přidáno a nyní jsou na nuceném home office, který bude trvat s velkou pravděpodobností až do prázdnin.

Pro ekonomiku je důležité, aby se alespoň v rámci možností stále držela v chodu. Pozastavení automobilek a velkých výrobních závodů může trvat maximálně měsíc. Při delší odstávce by se začalo pomalu celé odvětví bortit jako domeček z karet. Závislost české ekonomiky na automotivu je známá.

Pro zjednodušení by celkové a plošné snížení daňové zátěže pomohlo běžným občanům, živnostníkům i malým firmám ekonomicky přežít a udržet se nad vodou.

Strategická pozice

Člověk si své bohatství či štěstí vždy měří podle svého okolí. Stále se u nás traduje: Kdy se budeme mít jako Němci? Proč je s platy nedoháníme? Jak je možné, že čeští důchodci jedí rohlíky a němečtí létají na dovolené? Málokdy to bereme z té druhé strany, že Češi patří k 10 % populace, která se má na této planetě nejlépe.

Česká ekonomika byla před touto krizí ve výborné kondici. Stále nás brzdí zkostnatělý byrokratický aparát a například pomalý rozvoj v oblasti infrastruktury nebo školství.

V České republice budeme sledovat, co se stane s Italy, kde je zatím situace nejhorší. Krize nám také ukázala, jak moc je pružná a akceschopná EU v případě takovýchto situací. Hlavní slovo si opět vzaly jednotlivé státy.

Pečlivě také můžeme sledovat Velkou Británii a Německo, kde nemoci pustili uzdu a neuchýlili se k přísným opatřením.

Ekonomika v číslech

V České republice je více než 600 000 rodin s dětmi do 12 let věku. Všechny tyto děti jsou najednou doma, což částečně či úplně eliminuje výkon jejich rodičů. Nemluvě o tom, že se mnoho rodin začne dostávat do finančních potíží. V horším případě tyto rodiny spadnou do dluhových pastí nikoliv z důvodu přehnané spotřeby, ale jejich bezprecedentního finančního výpadku.

Společnost také postihne to, že lidé, kteří jeli na finanční hraně, najednou z této hrany přepadnou. Jednoduše za to bude moci finanční výpadek. První na řadu přicházejí bohužel již teď. Jedná se o podnikání spojené s cestovním ruchem, cestováním, ubytováním, turismem a velkým odvětvím pohostinství.

Ekonomice také nesvědčí, když jsou lidé vystrašení. Navýší sice krátkodobě spotřebu potravin a základních potřeb, ovšem přestanou utrácet za ostatní spotřební zboží. Investice i výměna peněz se zpomalí.

Někteří optimisté ještě dnes píší o snížení růstu HDP za rok 2020. Růst ovšem nelze při této situaci absolutně čekat. Velkou část světa a ČR také čeká ekonomická recese a pád. Jak velký bude? To je ještě brzy odhadovat. Nyní je čas, řešit především příčinu celého problému.

Politické důsledky můžeme očekávat jednoznačně. U nás bude zajímavé sledovat, jak se vypořádá současná vláda se škrty a tvrdými ekonomickými opatřeními. Fanoušci levného jízdného a podobný polo populistických kroků budou nyní asi zklamáni.

Současné volební preference stále přejí hnutí ANO, ale také je velmi příznivě vnímán Jan Hamáček. To se ale bavíme o akutní fázi celé krize, kdy jsou všichni aktéři vidět na tiskových konferencích. Uvidíme, jak si tyto strany udrží přízeň voličů ve fázi sčítání škod, škrtů, reparací a opatření. Zvládnutí krize bude klíčové pro všechny současné světové demokratické vůdce a lídry. Zvládnou? Tak zůstanou. Většina jich ale selže. Za mořem v USA může být jednou z prvních politických obětí i Donald Trump.

Předchozí článekAktuální volební preference březen 2020 | České volby
Další článekStanou se kryptoměny pevnou součástí finančního systému?

2 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here