Aktuální volební preference únor 2021 | České volby

0
13524
Volební preference únor 2021
Volební model preferencí české volby únor 2021

Ohlášená spojenectví před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny se již také propisují do volebních preferencí, kde nyní vidíme již avizovanou koalici Pirátů + hnutí STAN a také koalici SPOLU, která sdružuje ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Jak jsme již v lednovém článku předpovídali, tak tvorba těchto dvou koalic vytvoří tři podobně silné bloky s výrazným náskokem před zbytkem „startovního pole“.

Piráti a hnutí STAN mají vyšší preference než ANO

Andrej Babiš s jeho hnutím ANO vévodil jasně průzkumům volebních preferencí od minulých voleb, kdy si v některých měsících připisoval i výsledky okolo 36 %. Hnutí ANO a premiér vlády však pod současným tlakem způsobeným pandemií koronaviru ztrácí důvěru některých svých voličů. Příznivcům Andreje Babiše vadí především některé restriktivní kroky, zmatečné řízení opatření a v neposlední řadě obrovské zadlužování České republiky.

Hnutí ANO bude mít také velký problém do čela svých kandidátek v krajích postavit známé a důvěryhodné lídry, jelikož drtivá většina osobností a výrazných tváří hnutí v posledních letech hnutí opustila. Posledním příkladem je Ivan Pilný, který při svém odchodu z hnutí poukázal na některé praktiky a směřování. Pilný značně zpochybňuje vnitrostranickou demokracii hnutí a také diskuzi nad názory.

Pilný také upozornil na věc, jež je hnutí ANO vytýkána dlouhodobě. Jedná se o populistický styl vládnutí, kdy jediným a hlavním dlouhodobým cílem je vyhrát další volby. Konkrétní politiky, hodnoty a plány se řídí často průzkumy veřejného mínění. Není zde žádná dlouhodobá vize a směr.

Piráti a hnutí STAN mají dnes již velmi reálnou naději hnutí ANO porazit, jelikož mohou v předvolební kampani poukazovat na objektivní chyby vládnutí a plně se soustředit na předvolební kampaň. Především pro mladé lidi může být duo Bartoš a Rakušan atraktivní změnou více reflektující jejich naladění.

SPOLU

Koalice SPOLU zaostává za hnutím ANO o 3 % a s 23 % je tak posledním velkým subjektem. Koalice SPOLU si vybrala jasnou pozici pravicového ražení, což může být v předvolebním boji výhodou. Koalice Pirátů a STAN se za pravicový subjekt nemůže určitě označit a hnutí ANO po posledním roce vládnutí již jasně okupuje levicovou část spektra se zaměřením na starší voliče z menších měst a venkova.

SPOLU je tedy nyní nejslabším ze tří hlavních subjektů, ovšem pokud se budeme na současnou situaci dívat optikou pravo-levého dělení, tak má nejvyšší volební potenciál a možnost oslovení voličů. Otázkou zůstává, jestli je toho Petr Fiala, jako lídr koalice, schopný.

Souboj SPD a Trikolóry

Jak ukazují poslední průzkumy, tak Trikolóra zatím zdaleka nenaplnila potenciál a nesebrala voliče SPD. SPD může čerpat voliče z velmi různých stran a směrů. Na jedné straně mohou SPD volit dřívější voliči komunistů, kteří se zaleknou slabé pozice KSČM. Na straně druhé mohou po SPD sáhnout také někteří voliči ODS, kterým se nelíbí spolupráce s TOP 09 a KDU-ČSL. Trikolóra díky stagnující či oslabující pozici může také opět voliče ztratit na úkor SPD.

Tradiční levice na kolenou

Stále reálnější se jeví situace, kdy ani jedna z tradičních levicových stran v podzimních volbách nepřeleze hranici 5 %. KSČM je nyní na 4,5 % a sociální demokraté jsou na tom ještě hůře. Komunisté pro nadcházející volby hledají nového lídra. Na straně ČSSD to vypadá stále na Jana Hamáčka. Po volbách tak najednou můžeme mít v Poslanecké sněmovně členy čtyř uskupení na místo současných devíti politických stran.

Předchozí článekJak se vyvíjí odvětví hazardních her v roce 2021
Další článekKoronavirus jako příležitost pro opozici?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here