Volební preference červen 2018 CVVM

4
4109
CVVM volební preference

Česká politická scéna zažívá poměrně turbulentní dobu plnou zvratů a čekání na vládu. Nerozhodná ČSSD se sama sebe ptá, jestli chce vládnout s Andrejem Babišem – jestli to může skomírající straně uškodit nebo pomoci. Andrej Babiš mezi tím vytvořil hlasující většinu v parlamentu, kde spolupracuje s KSČM (připravená podpořit vládu) a SPD.

Červencové preference od CVVM zde!

Andrej Babiš nejspíše složí vládu, buď s ČSSD a tichou podporou KSČM. A nebo ve variantě B s KSČM a SPD, což je varianta zamlouvající se prezidentu Miloši Zemanovi. I přes to všechno straničtí funkcionáři a veřejnost bedlivě sledují volební preference před letními prázdninami. Co přinesly červnové respektive květnové volební preference od CVVM?

Volební preference ČSSD v červnu na 13 %

Největší změnu a pozdvižení přinesly preference sociálních demokratů, kteří celé jaro cílevědomě mířili k hranici 5 %. Od podzimních voleb nebo spíše podzimního krachu tradiční ČSSD se nedokázali řádně odrazit. Preference od CVVM mohou tedy významně pomoci sebevědomí této strany, který stojí před zásadním rozhodnutím.

Být či nebýt. Být či nebýt ve vládě s Andrejem Babišem. Být či nebýt ve vládě se stranou, která značně přispěla k pádu ČSSD. Sociální demokraté se rozhodnou v referendu. Možná mnoho z nich ovlivní i poměrně nadějný výsledek 13 %.  Drahno podotknout, že ČSSD skončila vždy v průzkumech CVVM nadprůměrně. Pokud se podíváme na nedávné volební preference od STEMu či Medianu, tak zde nalezneme velké rozdíly.

Preference ODS, Pirátů a dalších stran

ODS a Piráti se v průběhu jara přetahovali ve volebních průzkumech a průzkumech preferencí o druhou příčku. V průzkumu preferencí vydaném v červnu 2018 dopadla lépe ODS s 13 % – tedy stejně jako ČSSD. Piráti získali 11 % a mají tak jen o půl procenta více než KSČM.

KSČM v posledních průzkumech výrazně posílila a vyměnila si pozici s druhou stranou, která je označována za extrémní či antisystémovou – SPD.  Preference SPD klesly na 7,5 % společně s úpadkem a vyšuměním tématu migrace a migrantů.

Velké starosti nahánějí preference od CVVM straníkům TOP 09, které jsou na úrovni 3 %. Dokonce ani v intervalu 2,2 – 4,4 % TOP 09 nesahá k vytoužené 5 % volební klauzuli. O něco málo lépe je na tom STAN se 4,5 % hlasů. Lidovci se drží na 5,5 % hlasů.

Na vrcholu preferencí zůstává ANO 2011, které s 29 % dosahuje téměř shodného výsledku jako v říjnu minulého roku při volbách. Uvidíme, jak zahýbá s preferencemi referendum ČSSD o účinkování ve vládě, hlasování o vládě nebo třeba protesty na Václavském i jiných náměstích.

Předchozí článekVítězem druhého kola senátních voleb na Zlínsku je Tomáš Goláň
Další článekVolební preference v červnu od Kantar TNS, ODS posiluje a ANO 2011 se naopak propadá

4 KOMENTÁŘE

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here