Pohřeb Karla Gotta se státními poctami: Termín a účast v jednání

0
2129
státní pohřeb Karla Gotta

Dne 2.10.2019 Českou republiku zasáhla zpráva o smrti Karla Gotta. Po 80 letech odešel zpěvák, který prostupoval populární muzikou několika dekád a konec konců celou společností.

Fenomén Karel Gott

Aura Karla Gotta byla obdivuhodná. Přízvisky „Božský Karel“ nebo „mistr“ byly zažité a téměř všichni si je hned propojili. Celá plejáda českých předních herců a zpěváků o něm mluvila s maximálním uznáním, obdivem a respektem.

Karel Gott dosáhl fenomenálních úspěchů také v číslech. Prodal přes 50 milionů nosičů se svými hity a získal neuvěřitelných 42 ocenění v anketě Zlatý a Český slavík.

Státní pohřeb schválený vládou

Premiér Andrej Babiš a nový ministr kultury Lubomír Zaorálek byli hlavními osobami, které krátce po oznámení úmrtí Karla Gotta, vyslovili myšlenku státního pohřbu se všemi poctami.

Smrt Karla Gotta byla velkým zásahem, ale oznámení státního pohřbu bylo pro mnohé překvapením, jelikož jediný státní pohřeb v novodobé éře České republiky měl Václav Havel. Mnozí odborníci navíc připomínají, že státní pohřeb je konán výhradně osobnostem, které se zasloužili o stát. Uspořádání státního pohřbu pro zpěváka populární hudby by bylo velice unikátní i v rámci všech západních demokracií.

„Navrhnu vládě, aby se uskutečnil státní pohřeb v katedrále svatého Víta. Myslím, že by si pan Gott zasloužil, aby se s ním lidé mohli takto rozloučit.“ 

Andrej Babiš

Vláda na mimořádném zasedání o několik hodin později v návalu emocí schválila státní pohřeb pro Karla Gotta, pokud s tím bude rodina a nejbližší souhlasit.

Mírná otočka: Pohřeb se státními poctami

O den později se Andrej Babiš vyjádřil v tomto smyslu: O státní pohřeb nepůjde, bude to pohřeb se státními poctami.

Správnost této korekce potvrdil také Jindřich Forejt, který z pozice ředitele protokolu nastavoval pravidla pro státní pohřby. Forejt dodává, že státní pohřeb měl v roce 1979 Ludvík Svoboda a následně až v roce 2011 Václav Havel.

V tomto období odešlo mnoho významných postav jako například vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterle.

Forejt také upozorňuje, že státní pohřeb obnáší velké manévry armády, která je při pohřbu významně přítomná. Státní pohřeb je ceremonií, která odráží především úmrtí hlavy státu jako vrchního velitele ozbrojených sil.

Na serveru iDnes hlasovali čtenáři v poměru 7 ku 1 pro státní pohřeb pro Karla Gotta. Celkově většina obyvatel České republiky Karlu Gottovi státní pohřeb přeje, ovšem je to spíše emocionální reakce na silnou zprávu bez znalosti hlubších okolností okolo státních pohřbů.

Andrej Babiš, Karel Gott a minulost

Hned několik redaktorů a analytiků reagovalo na slova o státním pohřbu jako na „další marketingový tah Andreje Babiše“. Andreje Babiše i Karla Gotta jedno propojovalo. Oba se měli velmi dobře za komunismu a oba dokázali velmi umě přeskočit do startující demokraticko-kapitalistické éry 90. let.

Bohužel první dny po úmrtí Karla Gotta ukazují, jak zásadní postavou pro českou společnost byl. Jeho písničky znaly opravdu všichni a i mnohé šedesátníky jeho muzika provázela naprosto celým životem.

Karel Gott zůstal pro mnohé s nálepkou „umělce komunistického režimu“, který bavil davy, aby davy zapomněly na každodenní strasti spojené s režimem. Ve skutečnosti Gott chtěl hlavně zpívat a žít. S režimem se neztotožňoval. Režim Gotta potřeboval, Gott režim již tolik ne. Karel Gott mohl stejně tak dobře působit na hudebním trhu v Německu nebo USA, ale především rodinné vazby mu nedovolily emigrovat dle jeho slov.

Karel Gott, osobnost číslo jedna

Návrh státního pohřbu byl možná více odrazem váhy Karla Gotta pro českou společnost než marketingovým tahem Andreje Babiše. Položme si otázku. Kdo je/byl víc než Gott? Smrt jakého jedince by vzbudila takové reakce napříč Českou republikou? Nikdo..

Termín pohřbu Karla Gotta stanoven na 11. října

Termín pohřbu Karla Gotta se státními poctami je stanoven na pátek 11. října od 8:00 do 22:00 hodin v Paláci Žofín. Následující den 12. října se bude konat zádušní mše od 11:00 jen pro pozvané hosty.

11. říjen – Palác Žofín

12. říjen – Zádušní mše

Účast na pohřbu Karla Gotta

Palác Žofín na Slovanském ostrově v Praze otevírá již v 8 hodin ráno a bude otevřen celých 14 hodin až do 22:00. Za těchto 14 hodin by mohlo uctít památku Karla Gotta více než 100 000 lidí, což bude pro tento areál s přibližnou kapacitou 1000 lidí, obrovskou zátěží.

Udržet pořádek při plánované účasti 100 000 lidí bude pro policii a organizátory velmi složitým oříškem.

Palác Žofín bude fungovat v průchozím režimy, kdy budou lidé čekat na hlavním schodišti do velkého sálu a následně budou odcházet druhým vchodem.

Zádušní mši bude sloužit arcibiskup Dominik Duka. Na zádušní mši by měla zpívat Lucia Bílá, Eva Urbanová nebo Štefan Margita. Všechny interprety oslovila Ivana Gottová a jejím přáním byla také píseň Panis angelicus.

Pohřbu Karla Gotta by se měl zúčastnit také prezident Miloš Zeman, který již nechal navzdory všem regulím svěsit vlajky na Pražském hradě a v Lánech na půl žerdi.

12. října bude státní smutek

Státní smutek je poměrně ojedinělou událostí, kterou měla Česká republika pouze pětkrát ve své samostatné historii. Naposledy při havárii českých hokejistů u Smolensku a pohřbu Václava Havla.

V den státního smutku jsou české vlajky spuštěny na půl žerdi.

Předchozí článekVolební preference politických stran Median a CVVM | říjen 2019
Další článekPersonalizace lídrů a oblíbenost Václava Klause mladšího u voličů

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here