Aktuální volební preference červenec 2021 | České volby

0
10696
Volební preference červenec 2021

Ve volebním modelu od Českých voleb přinášíme současné volební preference politických stran a koalic necelé 4 měsíce před volbami 2021 do Poslanecké sněmovny České republiky. Kandidující subjekty se již naplno pustily do předvolebních kampaní.

Volební preference červenec 2021

Hnutí ANO ještě neřeklo poslední slovo, což se zrcadlí i v tomto průzkumu. Předvolební snažení ANO bylo vidět v posledním měsíci ze všech subjektů absolutně nejvíce. Andrej Babiš sáhl k osobnímu dopisu občanům a také hnutí ANO podpořil sám prezident Miloš Zeman. Hlavní vládní straně hraje do karet také částečné oslabení pandemie. V posledním měsíci se opět stala velmi reálná varianta, že hnutí ANO opanuje i letošní podzimní volby.

Vítězem stále Piráti a STAN

V současném průzkumu preferencí stále vede koalice Pirátů a STAN s 25,5 % hlasů, ovšem hnutí ANO je v závěsu s 24,7 % hlasů. Třetí je koalice SPOLU, která je v kampani z těchto třech subjektů zatím nejméně vidět. Navíc celou kampaní SPOLU před nedávnem zahýbala kauza Dominika Feriho, který nakonec v politice skončil.

Zatím můžeme jen odhadovat, jaký bude mít absence Feriho dopad na volební výsledek celé koalice, ale dá se předpokládat, že mobilizace a aktivace mladých pravicově smýšlejících voličů utrpí. Koalice SPOLU má nyní volební preference 24 %.

Kdo vyhraje říjnové volby 2021?

Koalice Pirátů a STAN, koalice SPOLU a hnutí ANO jsou tři velké subjekty, které budou v říjnu bojovat o vítězství ve volbách. Hnutí ANO má nejširší volební jádro a naopak Piráti a STAN mají nejvyšší volební potenciál. SPOLU se zase profiluje jako jediná pravicová alternativa ve volbách.

Větší odstup má již SPD s 8,5 %. Tomio Okamura se nejspíše nebude mít problém dostat do Poslanecké sněmovny se svou stranou i přes určité personální turbulence v minulých měsících a letech se ukazuje, že právě lídr této strany je hlavním důvodem, proč voliči dávají hlas SPD. Tato strana se zatím dobře vypořádala s Trikolórou i stranou Lubomíra Volného. Oba subjekty se snažily SPD oslabit a přetáhnout elektorát.

Politické stran pod čarou

A to je vše! V červenci 2021 by se do Poslanecké sněmovny dostaly jen 4 subjekty. Volební model ukazuje, že by hned 4 kandidující subjekty zůstaly těsně pod 5% volební klauzulí. To by velmi zjednodušilo následné sestavení vládní koalice, jelikož by bylo mnohem méně hráčů na šachovnici. Na druhou stranu by se významně snížila reprezentativní role této komory Parlamentu.

Zajímavostí může také být to, že pokud by volby dopadly takto, tak první tři jmenované subjekty by ve vládní koalici 2 subjektů (libovolných) měly okolo 120 mandátů, což je již kvalifikovaná většina, která může schvalovat ústavní zákony.

—– 5% volební klauzule —–

  • ❌ 4,0 % KSČM
  • ❌ 4,0 % Trikolóra Svobodní Soukromníci
  • ❌ 3,5 % ČSSD
  • ❌ 3,5 % Přísaha

KSČM i ČSSD trpí tím, že jim voliče dlouhodobě přetahuje Andrej Babiš. Oba subjekty se snaží vymezovat, ale to jim příliš nejde. ČSSD má dva proudy, kdy se snaží na jedné straně profilovat jako progresivistická strana pro městské liberály. Za tím je například nedávné angažování Matěje Stropnického na kandidátku v Praze.

Silnějším proudem ale v ČSSD je konzervativní, kdy se snaží oslovit venkovské voliče, na které je i program Andreje Babiše málo levicový. Po volbách se můžeme dočkat toho, že oba tyto klasické levicové subjekty zmizí z Poslanecké sněmovny.

Trikolóra Svobodní Soukromníci je zase alternativou ke koalici SPOLU. Trikolóra Svobodní a Soukromníci se snaží nabídnout více pravicový a ekonomicky liberální program. Po odchodu Václava Klause mladšího ale šance tohoto uskupení na přeskočení 5% volební klauzule mírně klesla.

Poslední stranou, která je zatím mimo PS, ale dostává se do průzkumů, je Přísaha Roberta Šlachty. Dynamická kampaň přináší své ovoce, ale Přísaha trpí tím, že je stranou jednoho muže. Přísaha se snaží urvat voliče tím, co se povedlo před několika lety ANO – protikorupční rétorikou.

Předchozí článekPoslanec Lubomír Volný a jeho cesta k volbám 2021
Další článekPreference srpen 2021: Kdo zvládá předvolební kampaň nejlépe?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here