Rozhovor s Jaromírem Štětinou, lídrem za nové hnutí Evropa společně

0
2320
Evropa společně s lídrem Jaromírem Štětinou
Evropa společně s lídrem Jaromírem Štětinou

Jaromír Štětina se politicky proslavit především v barvách TOP 09, avšak do květnových voleb do Evropského parlamentu se rozhodl stát hlavním motorem a lídrem nového politického hnutí Evropa společně. Evropa společně patří dle volebních preferencí s hnutím HLAS k subjektům s reálnou šancí zabojovat o mandát v EP. Více o vizích a samotném hnutí prozradí lídr Jaromír Štětina.

Proč by měli voliči v květnových volbách sáhnout právě po straně Evropa společně pane Štětino?

Evropa společně (ESO) není politická strana, ale politické hnutí. Hnutí postavené na osobnostech, na aktivních občanech. Vadí nám populismus a strašení občanů a prosazujeme heslo rozumem proti strachu. Smýšlíme proevropsky. Máme kvalitní program, který se opírá o čtyři kapitoly, které definují, čeho chceme v EU dosáhnout. Chceme Evropu bezpečnou, Evropu moderní, Evropu férovou a Evropu kulturní. Vážím si toho, že se na naší kandidátce najdete kromě mé osoby i paralympionika Honzu Povýšila, filozofa a publicistu Petra Fischera, Janu Spekhorstovou a řadu dalších osobností.

Které tři věci byste jako europoslanec prosazoval a vyzdvihoval v novém funkčním období?

V  Evropském parlamentu jsem již působil. Mám zde kontakty a vím, jak celý systém funguje. Svoje zkušenosti bych chtěl v příštím období zúročit a opět pracovat v podvýboru pro obranu a bezpečnost a zahraničním výboru. Moje doména je předurčena bývalou profesní dráhou, kdy jsem působil jako zpravodaj v různých válečných konfliktech.

Mým tématem číslo jedna je bezpečnost. S tím souvisí i můj zájem o zahraniční politiku, především vztahy s Ruskem. Velice mne zneklidňuje válka na Ukrajině, tu je třeba zastavit. Toto jsou hlavní témata, ke kterým mám co říct, i když jsem se třeba ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci zabýval novelizací nařízení agentury Frontex či aktem o kybernetické bezpečnosti.



Co se v Evropském parlamentu za uplynulých 5 let povedlo a co nikoliv?

Je těžké hodnotit sám sebe. V Evropském parlamentu jsem se nenudil a kus odvedené práce za mnou stojí. Kromě klasické parlamentní práce, jsem se ze své pozice účastnil i řady zahraničních misí, mimo EU například do Gruzie, Arménie nebo Tuniska.

Některé cesty jsem si musel zorganizovat sám, protože jsem nedostal kvůli vlastní bezpečnosti oficiální povolení. Jako první poslanec jsem vyrazil například do syrské Kobani hned po osvobození. Mnohokrát jsem byl i na Donbase. Pro mne je osobní autopsie dané země či situace zásadní. Z těchto zkušeností jsem pak čerpal při práci na parlamentní půdě.

Jak vidíte budoucnost Evropské unie za 10 let? Kam se posune?

Na tuto otázku bude daleko jednodušší odpovědět po květnových volbách do Evropského parlamentu a po následném ustavení nového lídra Evropské komise. Pokud zaplní poslanecké lavice levicoví a pravicoví extremisté, může to EU paralyzovat, protože EP v současnosti o řadě evropských zákonů spolurozhoduje. Proto je třeba jít k volbách, a tak se podílet na tom, že Evropa bude kráčet dopředu a udrží si vliv v celosvětovém měřítku.


V centrálně plánované Číně a Putin si nepřejí nic jiného než slabé soupeře.

Jaromír Štětina

Jaké tři problémy Evropské unie identifikujete jako nejpalčivější?

Já se osobně bojím, aby se EU jako garant míru nerozpadla. Nárůst nacionalismu a populismu v členských státech vzbuzuje odstředivé síly, které vyvolávají pnutí. Tyto tendence jsou podporované ruskými dezinformacemi, které šíří oficiální ruské zpravodajské kanály nebo proruští trollové. Malá informovanost o EU obecně, o tom jak se spolupodílíme na jejím fungování, poskytuje ornou půdu právě pro šíření nejrůznějších dezinformací.



Jste pro vyšší integraci členských států do EU? Jak se díváte na vizi EU jako federace?

Já se hlásím k evropskému federalismu. Je to cíl dlouhodobý, ale v době globalizace, jeden z mála způsobů, jak si může Evropa i Česká republika udržet svůj systém práva a hodnot a zachovat si významnou roli v celosvětovém hospodářském a bezpečnostním rámci.

Preferujete euro nebo korunu?

Jsem pro zavedení eura.

Jaká oblast je podle Vás v EU přeceňována a kde naopak peníze chybí?

Peníze podle mého názoru jednoznačně chybí právě v boji s dezinformacemi, které o EU záměrně šíří Kreml. Neměli bychom budovat nějaké ministerstvo pravdy, ale prostředky, které na tyto účely vyčlenila vysoká představitelka EU pro zahraniční věci Federica Mogherini jsou naprosto nedostatečné. Doufám, že nástupce paní Mogherini bude umět lépe a méně definovat nebezpečí, která EU ohrožují.

Jaký máte rozpočet kampaně? Čím chcete oslovit voliče, aby si z 39 kandidujících subjektů vybrali právě Evropu společně?

Vložíme do kampaně z našich vlastních úspor milion a půl korun. Máme transparentní účet, kam naši podporovatelé mohou zasílat své příspěvky. Kontaktní kampaň je pro nás klíčová. Chceme hovořit s lidmi. Já osobně jsem celý pětiletý mandát strávil jeden den v týdnu, kdy parlamentní výbory nezasedaly, po besedách v České republice a zprostředkoval jsem možnost seznámit se s fungováním Evropského parlamentu zájezdem do Bruselu či Štrasburku pro téměř tisíc mladých lidí.

Přečtěte si také rozhovor s lídrem STAN+TOP 09 Jiřím Pospíšilem či Petrem Hannigem.

Předchozí článekAliance národních sil chce vystoupení z EU, NATO a zestátnit některá odvětví národního hospodářství
Další článekČech v čele Evropské komise? Jan Zahradil nejen jako lídr ODS

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here