Pavel Poc v rozhovoru o klimatických změnách a dvojí kvalitě potravin

0
1610
Pavel Poc ČSSD - eurovolby
Pavel Poc ČSSD - eurovolby

Pavel Poc je zkušeným europoslancem, který bude ve volbách do Evropského parlamentu 2019 obhajovat svůj mandát. Před pěti lety se do Evropského parlamentu probojoval ze třetí pozice kandidátky ČSSD. V letošním roce na jeho bedrech spočinula zodpovědnost vést sociální demokraty do voleb, když se jim ve volebních preferencích moc dobře nevede. Na co se chce Pavel Poc soustředit v dalších pěti letech?

Proč by měli voliči ve volbách do Evropského parlamentu sáhnout právě po ČSSD? 

Sociální demokracie je jedinou politickou silou, která přednostně řeší problémy lidí. Bojujeme za lepší pracovní podmínky, za férovější odměňování, za rovnost mužů a žen ve společnosti, celkově za důstojný život. My nepolitizujeme o reformě EU, my víme, že pravá reforma je ve směřování a řízení EU tak, aby sloužila víc lidem než ziskům byznysu. 



Které tři věci bude Pavel Poc jako europoslanec prosazovat a vyzdvihovat? 

Ty, které jsou největší hrozbou. První je adaptace na klimatickou změnu. Celou Evropu, nejen Čechy, trápí sucho, prázdné studny, usychající stromy, požáry a rostoucí potíže zemědělství a lesnictví. Další prioritou je samozřejmě snížit znečištění. To neznamená jenom produkci odpadů nebo znečištění ovzduší, ale taky doslova zamoření našeho prostředí i potravního řetězce nebezpečnými látkami.

Půldruhého miliónu úmrtí na rakovinu, obrovský nárůst onemocnění cukrovkou, neplodnost, degenerativní poruchy, to všechno je tu zejména v důsledku toxické zátěže. Oba tyhle problémy můžeme vyřešit jen když udržíme EU pohromadě, takže musíme taky zatočit s nerovnostmi. Pokud neodstraníme nerovnosti mezi zeměmi, nerovnosti mezi regiony, tak to EU roztrhá na kusy. 

Co se europoslancům za uplynulých 5 let povedlo a co nikoliv? 

Zrušení roamingu, stlačení cen mezinárodních hovorů, omezení plastového odpadu, zrušení geo-blockingu znevýhodňujícího spotřebitele při nákupu online, zvýšení energetické účinnosti, posílení kapacit civilní ochrany, snížení poplatků při elektronických platbách, aj.

Z toho, na čem jsem pracoval třeba prosazení námitky týkající se glyfosátu, vznik speciálního výboru PEST, revize systému schvalování pesticidů v EU nebo novela evropského potravinového práva.

Podařilo se prosadit například, že data o pesticidech, barvivech, potravinářských aditivech, GMOs a jiných schvalovaných látkách už se nebudou nesmyslně utajovat, že studie, které prokazují škodlivé účinky, se nebudou moci dál zametat pod koberec. Pro posuzování se bude více používat nezávislá věda, povolovací proces bude auditován a kontrolován. 

Zklámáním je určitě postoj pravicových kolegů, kteří alespoň u zpráv, na kterých jsem pracoval, zaujali velmi pro-byznysové stanovisko. Nejde mi na rozum, proč křesťanští demokraté tak houževnatě brání rodinu a rodinnou politiku, a přitom prosazují, aby na naše děti i na nás téměř na každém kroku útočily látky, které tam zkrátka vůbec nemají, co dělat.  Zklamáním je taky selhání eurokomisařky Jourové, která nás nedokázala podržet při bitvě s dvojí kvalitou.



Jak vidí Pavel Poc budoucnost Evropské unie za 10 let? Kam se posune?

EU bude nezastupitelným hráčem v  oblasti managementu klimatických změn, v  oblasti přechodu na ekologicky odpovědnější ekonomiku. EU bude tím hráčem, který bude vytvářet podmínky pro tento přechod a hlavně EU.

EU bude daleko sociálnější než dnes, bude se starat víc o lidi než o zisky podniků. Bude mnohem suverénnější, a bude daleko ostřeji hájit svoje obchodní i strategické zájmy. 

Jaké tři problémy EU identifikujete jako nejpalčivější? 

Už jsem to vlastně řekl v jedné z předchozích odpovědí. Dopady a klimatické změny na naše zemědělství a krajinu, na naši infrastrukturu a zdraví. Celkový stav životního prostředí a jeho zdravotní důsledky. A samozřejmě to, že se nedaří dostatečně snižovat nerovnosti na všech úrovních.

Jste pro vyšší integraci členských států do EU? Jak se díváte na vizi EU jako federace?

EU se teď musí soustředit na to, jak víc prospívat lidem než biznisu a je mi v zásadě jedno, jestli k tomu povede větší integrace. Důležitý je výsledek. A přesně z toho důvodu teď není prostor pro akademická cvičení o federalizaci. Je čas se bavit o řešení kriticky závažných problémů které už jsem jmenoval, je čas udělat EU daleko víc sociálním projektem a společně řešit co nás doslova pálí.

Euro nebo koruna? 

V Česku ještě neproběhla otevřená debata o tom, jestli chceme přejít na společnou měnu. Není také připraveno legislativní zázemí, aby na to nedoplatili naši občané. Až dojde k přijetí potřebných zákonů a nastane konsensus na tom, že chceme patřit do eurozóny, nevidím v euru problém. 

Jaká oblast je podle Vás v EU přeceňována a kde naopak peníze chybí? 

Přeceňované není dle mého nic. Na to v tak omezeném rozpočtu, který představuje zhruba 1 % evropského HND, zkrátka není prostor. Peníze rozhodně chybí v ochraně životního prostředí. Zatímco bychom se u klimatických výdajů měli pohybovat na pětině celkového rozpočtu, začátek současného programovacího období byl velmi tristní.

Teď rychle doháníme to, aby byl finální výsledek pouhých 18,8 %. Své závazky Unie nesplní ani v ochraně rozmanitosti. Zatímco se dovídáme, že ohroženo je až 1 milion druhů, výdaje na ochranu rozmanitosti naposledy poklesly. Tohle si rozhodně nikam nezarámujeme. 

Jaký máte rozpočet kampaně? Čím chcete oslovit voliče, aby si z 39 kandidujících subjektů vybrali právě ten Váš?

Přesný rozpočet Vám rád sdělí Lidový dům, odhadem je to však cca 10 miliónů korun. My voliče oslovujeme stabilitou, předvídatelností a hlavně skutečností, že jsme jedna z mála reálných, zavedených, fungujících politických stran v ČR. Naše strana reflektuje složení společnosti, naši členové pracují na všech úrovních správy věcí veřejných.

Rozumíme lidem, rozumíme jejich potřebám a tomu, že si zaslouží lepší pracovní podmínky a lepší podmínky pro život. Naši kampaň vedeme kontaktním způsobem, ale také prostřednictvím sociálních sítí (oficiální účty ČSSD a jednotlivých kandidátů) a prostřednictvím aktivního vystupování v médiích.  

Přečtěte si také rozhovor s lídrem ODS Janem Zahradilem či lídryní ANO 2011 Ditou Charanzovou.

Předchozí článekRuští trollové a dezinformace? Sociální sítě jsou před eurovolbami pod drobnohledem
Další článekKoho volit a na koho si vsadit? Volby do Evropské parlamentu vrcholí!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here