Dita Charanzová o silném programu pro silné Česko a prioritách pro následující volební období

1
2142
Dita Charanzová ANO 2011

Hnutí ANO je podle volebních preferencí pro Poslaneckou sněmovnu i podle volebních potenciálů pro volby do Evropského parlamentu favoritem voleb. Kurzy na vítězství ANO pohybující se okolo 1.17 také hovoří jasně.

Co nabízí v současnosti v ČR nejsilnější politická formace pro volby do Evropského parlamentu očima lídryně Dity Charanzové?

Obsah článku

Proč by měli voliči v květnových volbách sáhnout právě po hnutí ANO?

Nabízíme silný program pro silné Česko a tým, který jej v Bruselu bude umět hájit. V končícím období jsme prokázali, že umíme bojovat za české zájmy, zájmy českých občanů a firem v Evropě i doma. 

Které tři věci by Dita Charanzová v následujícím volebním období prosazovala a vyzdvihovala?

Jednoznačně bezpečnost, ekonomickou prosperitu ČR jako součást společného evropského trhu a konec diskriminace Čechů, dvojí kvalitou potravin ale i jinak.

Co se Vám za uplynulých 5 let v Evropském parlamentu povedlo a co nikoliv?

Poslankyně zvolené za ANO zlevnily volání z ČR na zahraniční čísla po EU (platí od 15. 5.), zamezily omezení vysílání pracovníků v dopravním sektoru do zemích EU, zavedly zasílání varovných sms na čísla, které se budou vyskytovat v místě nějakého obecného ohrožení (povodně, terorismus apod.), pomohly českým podnikům v boji proti nekalé konkurenci z Asie nebo jižní Ameriky (oceláři, keramici, chemický průmysl).

I když o to velmi usilovaly, tak se nepovedlo zcela zabránit přijetí zbraňové směrnice. Stejně tak se nepovedlo dotáhnout do konce boj proti dvojí kvality potravin a dalších výrobků na trzích v EU.



Jak vidíte budoucnost Evropské unie za 10 let? Kam se EU posune?

EU se musí reformovat, měli bychom se dnes zastavil a udělat inventuru toho, co se v Unii řeší a jak. Výsledkem by mělo být, že Unie toho dělá méně, ale o to efektivněji. Doufám, že do 10 let z Unie nebude odcházet žádný další člen, naopak, že EU bude silným globálním hráčem. Jen v silné Unii můžeme mít silné Česko.

Jaké tři problémy v projektu EU identifikujete vy a hnutí ANO jako nejpalčivější?

  1. Bezpečnost – hrozba terorismu, migrace a nedostatečně chráněná vnější hranice
  2. Dvojí kategorie občanů – spotřebitelů na jednom trhu
  3. Nadbytečná byrokracie

Jste pro vyšší integraci členských států do EU? Jak se díváte na vizi EU jako federace?

Nejsem pro EU jako superstát nebo federaci. Země by spolu měly více spolupracovat pouze tam, kde taková spolupráce dává smysl.

Euro nebo koruna?

Koruna.

Jaká oblast je podle Vás v EU přeceňována a kde naopak peníze chybí?

EU by měla více vydávat na bezpečnost, na rozvojovou pomoc v zemích, odkud odchází lidé do Evropy. EU by měla vydávat také více prostředků na vědu a výzkum, zejména pak v oblasti rozvoje nových digitálních technologií. EU by i nadále měla financovat regionální politiku.



Jaký má hnutí ANO rozpočet kampaně pro evropské volby? Čím chcete oslovit voliče, aby si z 39 kandidujících subjektů vybrali hnutí ANO?

Rozpočet se pohybuje kolem 35 milionů korun. Doufám, že se nám podaří lidem vysvětlit, že máme dobrý a silný tým, který bude v EU slyšet a bude bojovat za české zájmy. Že je důvod přijít v volbám a dát nám svůj hlas. Jsme připraveni za Česko bojovat, tvrdě a nekompromisně. 

Přečtěte si také další rozhovory s Jiřím Pospíšilem či Vítem Jedličkou.

Předchozí článekVít Jedlička o byrokracii EU a kandidatuře do eurovoleb
Další článekJak vypadají volební preference podle portálu POLITICO a kolik mandátů politické strany získají?

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here